Η εξάλειψη της έμφυλης βίας παραμένει ζητούμενο, 10 χρόνια μετά τη σχετική σύμβαση

Στρασβούργο — Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από τις 11 Μαΐου 2011, οπότε και υπογράφηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που ενίσχυσε και επιτάχυνε τις προσπάθειες για την εξάλειψη τόσο της βίας κατά των γυναικών όσο και της ενδοοικογενειακής βίας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, η Σύμβαση έχει εμπνεύσει τα κράτη να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες προστατεύονται καλύτερα από τη βία και ότι οι αυτουργοί λογοδοτούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, δημιουργήθηκαν σημαντικά εργαλεία δικαιοσύνης που ποινικοποιούν την καταδίωξη, τους καταναγκαστικούς γάμους και τους ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ενώ πολλά κράτη προχώρησαν στην αλλαγή της νομοθεσίας τους σε σχέση με την σεξουαλική βία και τον βιασμό. Δημιουργήθηκαν πολλές εθνικές τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας και νέες υπηρεσίες υποστήριξης για τα θύματα.

Για εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια, η Σύμβαση έφερε ελπίδα και μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας. Ο στόχος της είναι ξεκάθαρος και δεν μπορεί να παρερμηνευτεί: να καταπολεμήσει τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, που επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες, και να φέρει το ζήτημα αυτό στο φως. Η Σύμβαση βοηθά τα θύματα να μιλούν και επιτρέπει στους επαγγελματίες να ανταποκρίνονται κατάλληλα καθώς οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά βία μόνο επειδή είναι γυναίκες.

Από την άλλη όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών και των αγοριών, πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και στη διασφάλιση ότι οι διατάξεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης μετατρέπονται σε δράση που θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών στην Ευρώπη και η δέκατη επέτειος της Σύμβασης παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για να αναδείξει τα επιτεύγματά της και τους στόχους της για τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης -η πιο προηγμένη διεθνής συνθήκη για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών- εγκρίθηκε ομόφωνα από τις κυβερνήσεις και των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παρά το γεγονός οτι η Τουρκία αποχώρησε από τη συνθήκη με ισχύ από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, 33 κράτη μέλη την έχουν επικυρώσει και 12 την έχουν υπογράψει, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χώρες εκτός Ευρώπης, όπως η Τυνησία και το Καζακστάν επιδιώκουν να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος