Η ΕΡΤ στο Κίεβο: Μην ανοίγετε κάμερες και φώτα, προειδοποιούν τους δημοσιογράφους – Πληροφορίες για μήνυμα Ζελένσκι

Μόνο κατανυκτικό δεν είναι το κλίμα που επικρατεί απόψε στο Κίεβο σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ, Έλενα Αποστολίδου, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Όπως είπε επικρατεί φόβος και ανησυχία ενώ έδειξε στην κάμερα ένα χαρτάκι που της δόθηκε από το ξενοδοχείο όπου διαμένει και στο οποίο ζητείται οι δημοσιογράφοι να μη βγουν στο μπαλκόνι και να μην χρησιμοποιήσουν κάμερες για λόγους ασφαλείας έως τις 23:00. Επίσης, σύμφωνα με σενάριο που διακινείται, ενδεχομένως ο πρόεδρος Ζελένσκι, να θελήσει να δώσει από κεντρικό σημείο του Κιέβου το δικό του μήνυμα λόγω της ημέρας.

Νωρίτερα ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη της Οδησσού. Μαύρος καπνός κατέκλυσε ένα δεκατετραώροφο συγκρότημα κατοικιών. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ένα βρέφος τριών μηνών.

«Τα πυραυλικά πλήγματα στην Οδησσό, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, είχαν στόχο υποδομές κατοικιών. Ένας άνθρωπος κάηκε ζωντανός στο όχημά του», αναφέρει ο απεσταλμένος του CNN στην Ουκρανία.

Σφοδροί βομβαρδισμοί και σε κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο. Πολίτες και δημοσιογράφοι έτρεξαν να καλυφθούν ενώ πολυκατοικία τυλίχθηκε στις φλόγες. Πυροσβεστική και διασώστες προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Στο Τσερνίχιβ, εικόνες ανείπωτου ολέθρου. Κτίρια κατεστραμμένα. Συντρίμμια στους δρόμους. Ένας τεράστιος κρατήρας στο στάδιο της πόλης. Τρεις εβδομάδες μετά την λήξη της ρωσικής πολιορκίας, οι τοπικές αρχές μετρούν πάνω από 700 αμάχους νεκρούς.

Την ίδια ώρα, η Μολδαβία καλεί τον Πρέσβη της Ρωσίας για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις ενός Ρώσου στρατηγού, που είπε πως η Μόσχα θα ήθελε να πάρει τον έλεγχο του νότου της Ουκρανίας, προκειμένου να έχει πρόσβαση στην αποσχισθείσα Υπερδνειστερία.

Και ο Ουκρανός Πρόεδρος προειδοποιεί ότι στο στόχαστρο του Πούτιν είναι και η Μολδαβία: « Τα νέα διαδόθηκαν ότι τώρα καθήκον τους είναι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη νότια Ουκρανία και να φτάσουν στα σύνορα με τη Μολδαβία. Και εκεί θα ισχυριστούν (οι Ρώσοι), στη Μολδαβία, ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των Ρωσόφωνων».

Στην πόλη Μπαστάνκα, 70 χιλιόμετρα βορείως του Μικολάιβ, το νοσοκομείο καταστρέφεται ολοσχερώς από τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

«Δεν μπορώ να περιγράψω τι κάνουν στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Οι δύο γαμπροί μου είναι στον στρατό. Είναι φρικτό» λέει κάτοικος της πόλης.

Πηγή: ΕΡΤ1,  Αποστολή: Έλενα Αποστολίδου, Κάμερα: Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος