Επίσκεψη Μπλίνκεν την Κυριακή 24 Απριλίου στο Κίεβο, ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Κίεβο στις 24 Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δύο μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Αύριο, Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μεταβούν στη χώρα μας: Θα συναντηθώ με τον υπουργό Άμυνας (Λόιντ Όστιν) και τον Άντονι Μπλίνκεν», δήλωσε ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που οργανώθηκε σε έναν σταθμό του μετρό σε κεντρική πλατεία του Κιέβου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε, επιπλέον, την ελπίδα ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης «να έρθει να στηρίξει τον ουκρανικό λαό» στο Κίεβο, όταν η κατάσταση ασφαλείας το επιτρέψει.

Διευκρίνισε πως οι συνομιλίες αύριο θα επικεντρωθούν στην παράδοση αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία.

«Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ενδείξεις, τα μηνύματα, τα βήματα, οι προθεσμίες, οι αριθμοί- μιλάω για όπλα των ΗΠΑ, όλα βελτιώθηκαν», είπε με ικανοποίηση ενώπιον δημοσιογράφων, τονίζοντας πως είναι «ευγνώμων» προς την αμερικανική διοίκηση, ακόμα κι αν θα ήθελε «βαρύτερα και ισχυρότερα όπλα για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό».

Εξάλλου, όπως είπε, η Ουκρανία θέλει οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν να είναι μία από τις εγγυήτριες χώρες ασφαλείας προκειμένου να την προστατεύσουν από μελλοντικές απειλές.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, σημείωσε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να μιλήσουν με τη Γερμανία σχετικά με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

«Το Κίεβο θα αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα εάν οι στρατιώτες του στη Μαριούπολη σκοτωθούν»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τάχθηκε εκ νέου υπέρ του να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος».

«Πιστεύω πως εκείνος που ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο μπορεί να βάλει ένα τέλος σε αυτόν», είπε ο Ζελένσκι επαναλαμβάνοντας πως «δεν φοβάται να συναντήσει (τον Πούτιν)», εάν αυτό θα βοηθήσει στο να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Επιπλέον, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, εάν οι στρατιωτικοί του που έχουν καταφύγει σε ένα τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα στο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, σκοτωθούν από τον ρωσικό στρατό.

«Εάν οι άνδρες μας σκοτωθούν στη Μαριούπολη και εάν ψευδο-δημοψηφίσματα διοργανωθούν στην περιοχή της Χερσώνας (νότια), τότε η Ουκρανία θα αποσυρθεί από κάθε διαδικασία διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ζελένσκι από το Κίεβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικό Άρθρο: Υπέρ συνάντησης με τον Πούτιν για τερματισμό του πολέμου δηλώνει ο Ζελένσκι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος