Πλήθος εκδηλώσεων και διαλέξεων που σχετίζονται με τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, πραγματοποιούνται στο Νταβός της Ελβετίας. Κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις έχει η τεχνητή νοημοσύνη, όπου κορυφαίοι ειδικοί παρουσιάζουν όσα θα αλλάξουν στη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
Ανθρωποειδή τεχνητής νοημοσύνης, κβαντικοί υπολογιστές και άλλα πολλά που βλέπαμε μόνο στον «Πόλεμο των Άστρων» αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στο 2024. Στο Νταβός, για πρώτη φορά το ενδιαφέρον δεν μονοπωλεί η οικονομία και η γεωπολιτική.
«Όπως μπορείτε να δείτε, η τεχνητή νοημοσύνη και ο θετικός ρόλος που θα μπορούσε ενδεχομένως να παίξει κάποια μέρα στις ζωές μας είναι ένα από τα κύρια θέματα στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εδώ στο Νταβός το 2024. Η μεγάλη πρόκληση τώρα, φυσικά, θα είναι να καθοριστούν σωστά οι κανόνε» αναφέρει η Meabh Mc Mahon, ανταποκρίτρια του Euronews.
Ο Σαμ Άλτμαν, που με το ChatGPT έφερε παγκόσμιο σεισμό, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. O CEO της OpenAI, λέει πως «πρόκειται για τεχνολογία που ξεκάθαρα έχει μεγάλη δύναμη. Δεν γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι πρόκειται να συμβεί. Αυτό είναι το θέμα όμως με όλες τις καινοτομίες, τις μεγάλες τεχνολογικές επαναστάσεις. Αλλά με αυτήν εδώ είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι θα έχει μαζική επίδραση στον κόσμο και ότι θα μπορούσε να πάει πολύ στραβά».
Ο ηγέτης της Κίνας, μία από τις υπερδυνάμεις του πλανήτη, τόνισε την αναγκαιότητα οριοθέτησης κόκκινων γραμμών. «Η ΑΙ πρέπει να καθοδηγηθεί σε μια κατεύθυνση που συμβάλλει στην πρόοδο της ανθρωπότητας, οπότε θα έπρεπε να υπάρξει κόκκινη γραμμή στην ανάπτυξή της – μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να παραβιαστεί» αναφέρει ο Λι Τσιανγκ, πρωθυπουργός της χώρας.
Οι ηγέτες σχεδιάζουν την AI
Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο διάσημος δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Κουέστ του CNN, έδωσε έναν μαρκαδόρο στα χέρια των ηγετών του κόσμου ώστε αυτοί να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον της. Με αυτον τον μαρκαδόρο ο Πρωθυπουργός ανέδειξε το χάσμα που υπάρχει μέχρι τώρα μεταξύ της πολιτικής και της τεχνολογικής επανάστασης που βιώνει ο πλανήτης.
- Κ. Μητσοτάκης στο CNN για μεταναστευτικό: Πρέπει να χτίσουμε φράχτες αλλά να ανοίξουμε και πόρτες
Ρίτσαρντ Κουέστ: Είμαστε έτοιμοι για τεχνητή νοημοσύνη; Τώρα, μπορείτε να το ορίσετε όπως επιθυμείτε. Μπορείτε και να σημειώσετε δύο ή τρεις επιλογές, αν θέλετε να πείτε κατά πόσον είναι έτοιμοι οι πολιτικοί, οι επιχειρήσεις, η κοινωνία. Εσείς επιλέγετε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, πιστεύω ότι οι πολιτικοί είναι μάλλον πιο απροετοίμαστοι γι’ αυτό που έρχεται, για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του επιπέδου πολυπλοκότητας αυτού που πραγματικά συμβαίνει στην τεχνητή νοημοσύνη και της κατανόησής μας γι` αυτό. Και συνήθως όταν δεν καταλαβαίνουμε κάτι, ως πολιτικοί, τείνουμε να παρεμβαίνουμε ρυθμιστικά σε υπερβολικό βαθμό.
Ο προσωπικός βοηθός, το πρώτο δημιούργημα της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα ήδη μετράει σχεδόν 300.000 ερωτήματα μέσα σε μόλις έναν μήνα λειτουργίας.
Η απλουστευμένη χρήση του, μπορεί να βοηθήσει και τους γηραιότερους που σήμερα θεωρούν «κινέζικα» όλα όσα ακούγονται για την AI τεχνολογία.
Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος