Η Ελβετία παραχωρεί τη θέση της για εμβόλια Moderna στην Covax

Η Ελβετία παραχώρησε τη θέση της στην ουρά για τα εμβόλια της Moderna κατά της COVID-19 επιτρέποντας στο διεθνές σύστημα αναδιανομής Covax να έχει πρόσβαση μέχρι το τέλος του έτους σε ένα εκατομμύριο δόσεις, δήλωσε η Συμμαχία των εμβολίων (Gavi).

Η χώρα των Άλπεων έγινε η πρώτη που ανταποκρίνεται σε μια έκκληση του συστήματος Covax στην προσπάθεια να μειωθεί πιο γρήγορα η ανισότητα της πρόσβασης στα εμβόλια ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες, υπογράμμισε η Gavi.

“Με πρωτοβουλία της Gavi, η Ελβετία και η Gavi συμφώνησαν αντίστοιχα με τη Moderna να ανταλλάξουν την παράδοση δόσεων στη βάση του συμβολαίου εφοδιασμού τους με τον παρασκευαστή”, εξηγεί ανακοίνωση.

Το σύστημα Covax -που δυσκολεύεται να βρει τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων προκειμένου να αυξηθεί γρήγορα το ποσοστό εμβολιασμού στις χώρες χαμηλού εισοδήματος- θα διαθέσει το εμβόλιο με mRNA της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ η Ελβετία θα παραλάβει τις δόσεις της αργότερα το επόμενο έτος.

“Χαιρετίζω θερμά αυτή τη σημαντική δέσμευση της Ελβετίας, που δίνει το παράδειγμα ενός απλού τρόπου να δοθεί η προτεραιότητα στον εφοδιασμό των συμμετεχόντων στο Covax”, δήλωσε ο Σεθ Μπέρκλεϊ, επικεφαλής της Gavi.

Η Συμμαχία για τα εμβόλια είναι εκείνη που έχει επιφορτιστεί με τα συμβόλαια εφοδιασμού του Covax με εμβόλια κατά της Covid. Όμως η βιασύνη των πλούσιων χωρών να λάβουν τις διαθέσιμες δόσεις, όπως και η απαγόρευση επί μήνες από την Ινδία των εξαγωγών εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που προορίζονταν αρχικά για το Covax, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στους αρχικούς του στόχους.

Η Gavi και οι υπόλοιποι εταίροι του Covax (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Unicef και ο Cepi) απηύθυναν επίσης έκκληση για δωρεές δόσεων, όμως αυτή είναι μια μέθοδος που καθιστά πιο δύσκολο τον προγραμματισμό για τους παραλήπτες: κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν οι δωρεές, ούτε τον όγκο τους και τις δόσεις που μερικές φορές πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης.

Το σύστημα που εγκαινίασε η Ελβετία αποφεύγει τα εμπόδια αυτά και επιτρέπει να προετοιμαστούν με μεγαλύτερη ηρεμία οι εκστρατείες εμβολιασμού.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μία εβδομάδα πριν από την υπουργική σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου αναμένεται να συζητηθεί, χωρίς πραγματική ελπίδα επιτυχίας, η προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αυτά προκειμένου, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πρότασης αυτής, να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μία εβδομάδα πριν από μία υπουργική σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί χωρίς πραγματική ελπίδα επιτυχίας η προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αυτά προκειμένου, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πρότασης αυτής, να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Η Ελβετία, όπου η φαρμακευτική βιομηχανία έχει σημαντικό βάρος στην οικονομία, αντιτίθεται σφόδρα στην άρση των πατεντών και επικρίνεται αυστηρά από τις ΜΚΟ και τις χώρες που τάσσονται υπέρ του μέτρου.

Πηγή: ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος