Η διπλωματία του πολέμου — Προς νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας οδεύει η Ε.Ε. (video)

Στασιμότητα παρατηρείται στο διπλωματικό πεδίο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι δεν προγραμματίζει να μεταβεί στο Κίεβο, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον Ρώσο πρόεδρο μετά τις αποκαλύψεις για σφαγές αμάχων. Ο Ταγίπ Ερντογάν πάντως επαναλαμβάνει την πρότασή του να φιλοξενήσει στην Τουρκία συνάντηση Πούτιν και Ζελένσκι.

Η έναρξη της μεγάλης ρωσικής επίθεσης στο Ντονμπάς σήμανε και την επανεμφάνιση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, λίγες μέρες μετά τις νέες φήμες περί σοβαρού προβλήματος υγείας. Ο Ρώσος υπουργός κατηγόρησε τη Δύση ότι εξοπλίζοντας την Ουκρανία παρατείνει τον πόλεμο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ελεγχόμενες (από την Ουάσινγκτον) δυτικές χώρες κάνουν τα πάντα για να παρατείνουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι αυξανόμενες προμήθειες ξένων όπλων δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους να ωθήσουν το καθεστώς του Κιέβου να πολεμήσει μέχρι να πέσει και ο τελευταίος Ουκρανός», ανέφερε ο Σεργκέι Σοϊγκού.

Για μια σημαντική στιγμή των επιχειρήσεων έκανε λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ: «Στόχος της επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία είναι, όπως ανακοινώθηκε από την αρχή, η πλήρης απελευθέρωση των δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Και αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί».

Η Μόσχα ρίχνει στον επικοινωνιακό στίβο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Ντμίτρι Μενβέντεφ ο οποίος δηλώνει ότι η ενίσχυση της νατοϊκής παρουσίας στα σύνορα με τη Ρωσία σημαίνει ότι η Μόσχα θα πρέπει να ετοιμάζεται για ενδεχόμενη επιθετική δράση.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είχε τηλεδιάσκεψη με τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας αλλά η αμυντική βοήθεια προς το Κίεβο.

Οι δυτικοί σύμμαχοι διατηρούν το ενιαίο μέτωπο. Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στείλει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας STORMER, τεθωρακισμένα εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν δηλώνει ότι δεν έχει μιλήσει με το Ρώσο πρόεδρο μετά την αποκάλυψη των θηριωδιών στη Μπούκα.

«Μετά τις σφαγές που αποκαλύφθηκαν στην Μπούκα και σε άλλες πόλεις, ο πόλεμος άλλαξε ριζικά, έτσι δεν έχω ξαναμιλήσει απευθείας μαζί του (Πούτιν) έκτοτε, δεν αποκλείω όμως ότι θα το κάνω στο μέλλον», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Το διαμεσολαβητικό της ρόλο συνεχίζει να προβάλει η Άγκυρα δίνοντας πληροφορίες για την πορεία των συνομιλιών.

«Όσον αφορά τις εγγυήσεις, η Ουκρανία θέλει εγγυήσεις όπως το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Βλέπουμε όμως ότι όλοι, ειδικά οι δυτικοί σύμμαχοι, είναι αντίθετοι. Πρέπει όμως να βρούμε εναλλακτικές λύσεις γι’ αυτό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Προς νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας οδεύει εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση στρεφόμενη και στο ρωσικό πετρελαϊκό τομέα.

«Και όταν βλέπετε ό,τι συμβαίνει στο Ντονμπάς, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο να σταματήσουν οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, ο Πρόεδρος το λέει εδώ κι εβδομάδες», ανέφερε ο Μπρούνο Λεμέρ, υπουργός οικονομικών της Γαλλίας.

«Σίγουρα εξετάζουμε πιθανές κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου αλλά δε μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ερίκ Μαμέρ εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Εν μέσω διπλωματικών εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών, ο Νίκος Δένδιας συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Μόσχα και τους διπλωμάτες που υπηρετούν στην Αγία Πετρούπολη και το Νοβοροσίσκ. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και τα ζητήματα της ομογένειας.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος