Η «χιονοθύελλα του αιώνα» σφυροκοπά τις ΗΠΑ: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εγκλωβισμένοι – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες μέρες

Array

Από άκρη σε άκρη, οι ΗΠΑ, πλήττονται από την “χιονοθύελλα του αιώνα” -όπως ονομάζεται πλέον. Δεκάδες είναι τα θύματα από το κρύο. Οι Αρχές διατηρούν επιφυλάξεις για τον ακριβή αριθμό των νεκρών, καθώς άλλοι εντοπίζονται εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους και άλλοι μέσα στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Ο Τζο Μπάιντεν κήρυξε ομοσπονδιακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.

Η «χιονοθύελλα του αιώνα» σφυροκοπά τις ΗΠΑ: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εγκλωβισμένοι – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες μέρες
(AP Photo/Carolyn Thompson)

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 62, ενώ με ένα μεγάλο μέρος στο Μπάφαλο να παραμένει αποκλεισμένο, οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων είναι πλέον αισθητές με τους κατοίκους να ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το χάος στο Μπάφαλο συμπληρώνουν οι λεηλασίες.

Κυκλώνας – βόμβα στις ΗΠΑ: Φονική κακοκαιρία σε όλη τη χώρα… εκτός από την Καλιφόρνια

Ο κυκλώνας-βόμβα εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση από τον νότιο Καναδά μέχρι τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό. Στον αντίποδα, οι πολιτείες στα νοτιοδυτικά έχουν καλοκαιρία και ζέστη για την εποχή.

Επεκτάθηκε σε 3.200 χιλιόμετρα από το Κεμπέκ και το Τορόντο, ως το Τέξας και τη Νέα Υόρκη ακόμη και στα νότια την Ατλάντα και το Ορλάντο. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα και μέσα στο Σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες έφτασαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, για παράδειγμα στους -45 στη Μοντάνα, τους -41 στο Γουαϊόμινγκ και τους -21 στο Ντένβερ.

Εντελώς αντίθετο το σκηνικό στην Καλιφόρνια όπου την παραμονή των Χριστουγέννων το θερμόμετρο έδειχνε 23 βαθμούς.

Αν και από αύριο και γενικότερα τις μέρες της Πρωτοχρονιάς θα είναι καλύτερα τα πράγματα – σήμερα ο κίνδυνος παραμένει με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους -7 στο Μπάφαλο, -13 στο Μιζούρι, -12 στο Κάνσας και –3 στο Μισισιπή. Στην Καλιφόρνια πάντως φτάνει τους 13 αν και εκεί θα χαλάσει ο καιρός τις επόμενες μέρες.

Νέες εικόνες από το Τενεσί που δείχνουν καταρράκτες να έχουν παγώσει στο μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ την ίδια ώρα στο Μπάφαλο οι αρχές απηύθυναν σύσταση να μην οδηγεί κανείς. Την απόφαση θα εφαρμόσει η αστυνομία και ο στρατός. Φοβούνται ότι ανεβαίνοντας οι θερμοκρασίες θα υπάρξει μεγάλος όγκος νερού στο δρόμο.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου, Ζέτα Κονταξή ΕΡΤ

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος