Οι αρχές της Β. Μακεδονίας χορήγησαν υπηκοότητα σε Ουκρανό ολιχάργη, που βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ

Ανταπόκριση – Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

Ο Ουκρανός ολιχάργης και πρώην βουλευτής Ολεξάντρ Ονιστσένκο, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ, έλαβε υπηκοότητα της Βόρειας Μακεδονίας ως εξέχων αθλητής της ιππασίας, αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα των Σκοπίων, “Prizma”.

Τον περασμένο μήνα αγωνίστηκε υπό τη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας, σε αγώνα ιππασίας στο Σεν Τροπέ και κατέκτησε την έβδομη θέση.

Ο Ονιστσένκο, ο οποίος έχει επίσης ρωσική υπηκοότητα υπέβαλε αίτηση στις Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας για να λάβει υπηκοότητα. Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε να του χορηγήσει υπηκοότητα, σε συνεδρίασή της, στα τέλη Μαΐου 2022.

Για τον αμφιλεγόμενο Ονιστσένκο έχει εκδοθεί ένταλμα στην Ουκρανία το 2016, αφού θεωρήθηκε ύποπτος ότι ζημίωσε τον προϋπολογισμό κατά περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ μέσω της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 η Ουάσιγκτον τον ενέταξε στη λίστα με κυρώσεις, επειδή συμμετείχε στο ρωσικό δίκτυο που δημοσίευσε υποτιθέμενες συνομιλίες μεταξύ του Πρόεδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και του Πιέτρο Ποροσένκο (πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας) και έτσι προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία «Συμμαχία για τους Αλβανούς» ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Όλιβερ Σπάσοφσκι, για τη χορήγηση υπηκοότητας στον καταζητούμενο από την Ουκρανία, που βρίσκεται και στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο με διεθνείς συνέπειες, που υπονομεύει άμεσα το καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Αυτή η απόφαση βλάπτει επίσης την πορεία μας προς την ένταξη στην ΕΕ, επειδή το μήνυμα είναι ότι η Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποιείται από εγκληματίες που καταζητούνται από άλλες χώρες για να παρακάμψουν τις προσπάθειες των συμμάχων μας να απομονώσουν τους ολιγάρχες του Πούτιν, εν μέσω της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος αυτού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος