Η αρχαία ιερή τέχνη απεικόνιζε υβρίδια καμήλων

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται για την ανοικοδόμηση του ναού Allat στο Ιράκ βρήκαν στοιχεία ότι οι καμήλες υβριδοποιούνταν εκεί ήδη στην αρχαιότητα. Η κατασκευή του κτηρίου χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. Αυτό είναι ένα από τα πιο πολύτιμα μνημεία των διατηρημένων ερειπίων της ιστορικής πόλης Χάτρα. Το 2015-2017, τα απομεινάρια της μητρόπολης καταστράφηκαν από το ISIS. Πριν από αυτό, ο ναός ήταν παραμελημένος για δεκαετίες.

Αρχαία υβρίδια καμήλας

Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, οι ερευνητές παρατήρησαν μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στη ζωφόρο πάνω από την πόρτα του ναού Allat – ένα πέτρινο ανάγλυφο που απεικονίζει υβρίδια καμήλας, αποτέλεσμα της διασταύρωσης δύο διαφορετικών φυλών. Αυτή η ανακάλυψη επέτρεψε στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τα έθιμα στη Χάτρα.

«Το έργο φαίνεται να μεταφέρει ένα συγκεκριμένο μήνυμα – ο βασιλιάς συμμετείχε άμεσα στις πρακτικές που σχετίζονται με την εκτροφή, τη διαχείριση και τον υβριδισμό των καμήλων», σχολιάζει ο Massimo Vidale, αναπληρωτής καθηγητής στο Università degli Studi di Padova στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το ανάγλυφο εμφανίστηκε στο ναό το 168 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Sanatruq.

Αρχικά, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η ζωφόρος απεικόνιζε οκτώ δρομάδες και δύο βακτριανές καμήλες. Μετά την επανεκτίμηση, ο καθηγητής Vidale και οι συνάδελφοι του παρατήρησαν ότι οι βακτριανές καμήλες έμοιαζαν σαν να είχαν διασταυρωθεί με δρομάδες. Αυτό υποδεικνύεται από τα σχήματα των κεφαλιών τους και μια ελαφριά εσοχή αντί για ένα κενό μεταξύ των καμπούρων τους – αυτό είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των υβριδίων.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι  οι δρομάδες (Camelus dromedarius) έχουν μια καμπούρα και χρησιμοποιούνται συχνότερα για ιππασία και ακόμη και αγώνες. Οι βακτριανές καμήλες, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ ανθεκτικά ζώα. Μπορούν να επιβιώσουν τόσο σε χαμηλές θερμοκρασίες όσο και σε ξηρασία.

Ιερά ζώα

Η πρακτική της διασταύρωσης φυλών καμήλας είναι γνωστή εδώ και χιλιετίες. Τα υβρίδια μπορούν να φέρουν διπλάσιο βάρος από τις δρομάδες. Το μικρό Βασίλειο του Χάτρι βρισκόταν μεταξύ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου των Πάρθων. Ήταν δύσκολο για τους ηγεμόνες του να συναγωνιστούν ισχυρούς γείτονες και όμως τόνιζαν τη δύναμη και τη θέση τους, υβριδίζοντας ακριβώς τις καμήλες. Δεν ήταν απλό και προφανές – καταρχήν οι κτηνοτρόφοι Χάτρα εισήγαγαν βακτριανές καμήλες από τις στέπες της Κεντρικής Ασίας.

Πιθανώς οι καμήλες θεωρούνταν ιερά ζώα εκείνη την εποχή. Η κατοχή των καλύτερων – διασταυρωμένων – ζώων τόνιζε τη σχέση του ηγεμόνα με το ιερό.

Επιμέλεια: Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος