HΠΑ – Φάουτσι: Η τρίτη δόση αποκαθιστά την προστασία των εμβολίων

«Το μήνυμα παραμένει σαφές: Έάν δεν είστε εμβολιασμένοι εμβολιαστείτε και εάν είστε πλήρως εμβολιασμένοι, κάντε το αναμνηστικό σας εμβόλιο», είπε ο  ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, δρ. Άντονι Φάουτσι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Επικαλούμενος «πρώιμα αποτελέσματα από μελέτες και από το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, ο Φάουτσι είπε ότι η παραλλαγή  Όμικρον «αναμφίβολα κατατροπώνει τα αντισώματα που προσφέρονται από τις δύο πρώτες δόσεις των εμβολίων Pfizer και Moderna αλλά η τρίτη δόση μπορεί να αποκαταστήσει ουσιαστικά την προστασία». Πρόσθεσε παράλληλα ότι δεδομένα από τη Νότια Αφρική «υποδηλώνουν ότι οι δύο πρώτες δόσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι βαριάς νόσησης».

Η ενισχυτική τρίτη δόση επαναφέρει τη δράση του εμβολίου της Moderna «εντός της ακτίνας εξουδετέρωσης της Όμικρον», επισήμανε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Άντονι Φάουτσι, δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη για ενισχυτική δόση που θα στοχεύει την παραλλαγή αυτήν.

Περισσότερα δεδομένα αναμένονται εντός της ερχόμενης εβδομάδας από τη Moderna και τον Γερμανό συνεργάτη της Pfizer, BioNTech, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους, έναντι της Όμικρον.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι αργότερα αυτή την εβδομάδα θα δοθούν διευκρινίσεις.

Ερωτηθείς την Τετάρτη εάν τα εμβολιασμένα παιδιά θα χρειάζονταν επίσης αναμνηστική δόση, ο Φάουτσι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλά πρόσθεσε ότι αναμένει «τα παιδιά να έχουν πολύ πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση από τους ενήλικες»,  σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CBS.

Νωρίτερα, η επικεφαλής των CDC Ροσέλ Ουαλένσκι επιβεβαίωσε ότι, με βάση τα πρώτα στοιχεία, η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα και κρούσματά της έχουν εντοπιστεί σε 36 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία από τις πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η Όμικρον έχει χρόνο διπλασιασμού περίπου δύο ημέρες, σημείωσε η Ουαλένσκι σύμφωνα με την οποία, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ενοίκων των κέντρων ευγηρίας.

Μεταξύ εκείνων που έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι δέκα φορές χαμηλότερος.

Εκτιμάται ότι το 3% όλων των κρουσμάτων στις ΗΠΑ οφείλεται στην Όμικρον.

Οι θάνατοι από κορoνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν τους 800.000 την Τετάρτη και είναι ο υψηλότερος εθνικός απολογισμός παγκοσμίως. Επιπλέον περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα. Οι τελευταίοι 100.000 θάνατοι σημειώθηκαν σε λιγότερο από 11 εβδομάδες.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος