H Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ μετά το περιστατικό με τη συντριβή του drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα – ΗΠΑ: Μην το ξανακάνετε

Η Μόσχα είπε στην Ουάσινγκτον να μείνει μακριά από τον εναέριο χώρο της, αφότου ένα αμερικανικό drone που αναχαιτίστηκε από ρωσικά αεροσκάφη συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Μόσχα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να μείνει μακριά από τον εναέριο χώρο της, αφότου ένα αμερικανικό drone που αναχαιτίστηκε από ρωσικά αεροσκάφη συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα. Είπε επίσης ότι θα προσπαθήσει να ανακτήσει τα συντρίμμια. Το αμερικανικό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης μπορεί να μην ανακτηθεί ποτέ, δήλωσε από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος.

«Δεν έχει ανακτηθεί. Και δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να το ανακτήσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σε συνέντευξή του στο CNN. «Εκεί που έπεσε στη Μαύρη Θάλασσα – είναι πολύ, πολύ βαθιά νερά. Έτσι, εξακολουθούμε να αξιολογούμε αν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκτησης. Μπορεί να μην υπάρξει».

Εάν οι Ρώσοι ανακτήσουν το αεροσκάφος, οι αμερικανικές αρχές έχουν λάβει προφυλάξεις για να διασφαλίσουν ότι η ικανότητά τους να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες από αυτό θα είναι περιορισμένη, δήλωσε ο Κίρμπι στο ABC.

Η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι θα προσπαθήσει να ανακτήσει τα υπολείμματα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους παρακολούθησης. Αρνήθηκε ότι ευθύνεται για τη συντριβή κάνοντας λόγο για προβοκάτσια.

«Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να το ανακτήσουμε ή όχι», δήλωσε ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Αλλά, «σίγουρα» θα εργαστούμε για να το πετύχουμε, πρόθεσε. Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σημείωσε επίσης ότι η χώρα του έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει τα θραύσματα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ που κλήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τη συντριβή του δρόνου, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει «να απέχει από περαιτέρω σπέκουλες στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης και να σταματήσει να κάνει εξόδους κοντά στα ρωσικά σύνορα».

Μετά τη συνάντησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ανατόλι Αντόνοφ ανέφερε: «Αντιλαμβανόμαστε κάθε ενέργεια που περιλαμβάνει τη χρήση αμερικανικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού ως ανοιχτά εχθρική», σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε στο Telegram της πρεσβείας την Τετάρτη.

«Οι απαράδεκτες ενέργειες του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών σε κοντινή απόσταση από τα σύνορά μας προκαλούν ανησυχία», δήλωσε ο Αντόνοφ. «Συλλέγουν πληροφορίες, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από το καθεστώς του Κιέβου για να πλήξουν τις ένοπλες δυνάμεις και το έδαφός μας».

Η Ρωσία «δεν επιδιώκει τη σύγκρουση» πρόσθεσε.

«Το μήνυμα που μεταφέραμε στον Ρώσο πρεσβευτή είναι ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στις πτήσεις στον διεθνή εναέριο χώρο κοντά σε αμερικανικά μέσα που πετούν με απολύτως νόμιμους τρόπους, διεξάγοντας αποστολές για την υποστήριξη των συμφερόντων της εθνικής μας ασφάλειας», είπε από την πλευρά του ο Κίρμπι στο CNN. «Αυτοί είναι που πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.

«Το μήνυμα ήταν: Μην το ξανακάνετε», είπε αργότερα ο Κίρμπι στο ABC.

Η σύγκρουση ήταν ένα σημάδι της «ετοιμότητας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να επεκτείνει τη ζώνη σύγκρουσης με τη συμμετοχή και άλλων μερών», δήλωσε την Τετάρτη στο Twitter ο Αλεξέι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας. Ο Πούτιν χάνει στο πεδίο της μάχης και γι’ αυτό αυξάνει συνεχώς τα διακυβεύματα «με την ελπίδα να αλλάξουν οι συνθήκες», είπε.

Η κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από ρωσικό αεροσκάφος αποτελεί μέρος ενός μοτίβου στρατιωτικής συμπεριφοράς από τη Ρωσία που γίνεται όλο και πιο επιθετική, δήλωσε την Τετάρτη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλεων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλι.

Τηλεφωνική επικοινωνία Όστιν-Σοϊγκού

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του την Τετάρτη για την καταστροφή του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Ήταν η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Όστιν και του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου από τον Οκτώβριο.

«Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τον Ρώσο ομόλογό μου, τον υπουργό Σοϊγκού», δήλωσε ο Όστιν σε ενημέρωση Τύπου του Πενταγώνου. «Όπως έχω πει επανειλημμένα, είναι σημαντικό οι μεγάλες δυνάμεις να είναι πρότυπα διαφάνειας και επικοινωνίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να πετούν και να επιχειρούν όπου το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει».

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο Σοϊγκού είπε στον Αμερικανό ομόλογό του πως «η αυξανόμενη συλλογή πληροφοριών» της Ουάσινγκτον εναντίον της Ρωσίας καθώς και η «μη συμμόρφωση με τη ζώνη περιορισμένης πτήσης» που έχει κηρύξει η Μόσχα λόγω της στρατιωτικής εκστρατείας της στην Ουκρανία ήταν αυτές που οδήγησαν στο περιστατικό με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Το ρωσικό υπουργείο προειδοποίησε επίσης ότι θα αντιδράσει «αναλόγως» σε οποιεσδήποτε μελλοντικές «προκλήσεις» των ΗΠΑ.

«Οι πτήσεις αμερικανικών στρατηγικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας έχουν προκλητικό χαρακτήρα, ο οποίος δημιουργεί προϋποθέσεις για κλιμάκωση της κατάστασης στη ζώνη της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε το υπουργείο.

«Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων, αλλά θα συνεχίσει να απαντά αναλόγως σε όλες τις προκλήσεις».

Το γεγονός ότι ο Όστιν και Σόιγκου συνομιλούσαν υπογράμμισε τη σοβαρότητα του περιστατικού πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η επαφή μεταξύ των στρατιωτικών ηγετών των ΗΠΑ και της Ρωσίας ήταν περιορισμένη, με τους Ρώσους αξιωματούχους να αρνούνται να δεχθούν αμερικανικές στρατιωτικές κλήσεις κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου.

Οι δύο στρατιωτικοί αρχηγοί μίλησαν για πρώτη φορά για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Μάιο του 2022.

Τον Οκτώβριο, μίλησαν δύο φορές μέσα σε τρεις ημέρες, καθώς η απειλή κλιμάκωσης ήταν υψηλή. Ο Σοϊγκού είχε κατηγορήσει την Ουκρανία ότι σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει μια βρώμικη βόμβα, ισχυρισμός που απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους, οι οποίοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι αναζητούσε ένα ψεύτικο πρόσχημα για να δικαιολογήσει περαιτέρω κλιμάκωση, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τακτικού πυρηνικού όπλου.

Πηγή: Reuters, Associated Press, Γαλλικό Πρακτορείο, nbcnews.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος