Ρωσικό μαχητικό συγκρούστηκε με αμερικανικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα – Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλείται ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα κληθεί ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ μετά την κατάρριψη από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφους ενός αμερικανικού drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 χτύπησε την έλικα ενός αμερικανικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης “Reaper” την Τρίτη, προκαλώντας τη συντριβή του στη Μαύρη Θάλασσα, σε ένα περιστατικό που καταδικάστηκε ως «απερίσκεπτο» από τον αμερικανικό στρατό.

Δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-27 πραγματοποίησαν την αναχαίτιση του αμερικανικού drone και το ένα από αυτά συγκρούστηκε μαζί του στις 7:03 π.μ. (0603 GMT). Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έριξαν καύσιμα στο MQ-9 και πέταξαν μπροστά του σε μη ασφαλείς ελιγμούς, σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο αμερικανικός στρατός.

«Το αεροσκάφος μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλεια του MQ-9», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατηγός Τζέιμς Χέκερ της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος έχει αναλάβει την εποπτεία της αεροπορίας των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Στην πραγματικότητα, αυτή η μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική πράξη των Ρώσων παραλίγο να προκαλέσει τη συντριβή και των δύο αεροσκαφών».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι είπε χαρακτηριστικά πως «δεν χρειάζεται να τσεκάρουμε τίποτα με τους Ρώσους πριν να πετάξουμε σε διεθνή εναέριο χώρο. Ούτε χρειάζεται ούτε το κάνουμε».

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι το περιστατικό ακολουθεί ένα μοτίβο επικίνδυνης συμπεριφοράς από Ρώσους πιλότους που επιχειρούν κοντά σε αεροσκάφη που πετούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, μεταξύ άλλων και πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη Μόσχα. Ώρες αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε τη δική του εκδοχή, διαψεύδοντας ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή με το MQ-9 και υποστηρίζοντας ότι το αμερικανικό UAV παραβίασε ζώνη προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων.

«Το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου τρέχοντος έτους στη λεκάνη της Μ.Θάλασσας, στην περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας, από τα μέσα ελέγχου εναέριου χώρου των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας καταγράφηκε η πτήση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου MQ-9 με κατεύθυνση τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Η πτήση πραγματοποιούνταν με απενεργοποιημένους αναμεταδότες και κατά παράβαση των ορίων ζώνης προσωρινού καθεστώτος απαγόρευσης χρήσης εναέριου χώρου, το οποίο έχει οριστεί για τους σκοπούς διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ. του πολέμου στην Ουκρανία) και έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιευθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες», υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο.

Κατά τη ρωσική πλευρά, «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, λόγω απότομου ελιγμού του, περιέπεσε σε ανεξέλεγκτη πτήση με απώλεια ύψους και κατέπεσε στην υδάτινη επιφάνεια».

«Τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν τα οπλικά τους συστήματα, δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και επέστρεψαν αισίως στην αεροπορική τους βάση», καταλήγει το σχόλιο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που αναμεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press από τη Γερμανία, «ρωσικά μαχητικά έπληξαν drone των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και οι αμερικανικές δυνάμεις το έριξαν».

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος