H κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες του ELN ξαναρχίζουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Βενεζουέλα

Σε χθεσινή κοινή δήλωση της κυβέρνησης της Κολομβίας και των ανταρτών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) αναφέρεται ότι τα δύο μέρη θα συνεχίσουν τον διάλογο, ο οποίος είχε ανασταλεί την περασμένη εβδομάδα, και θα προχωρήσουν σε έβδομο κύκλο διαπραγματεύσεων από τις 8 έως τις 22 Απριλίου στη Βενεζουέλα.

Η ανακοίνωση ήταν αποτέλεσμα συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών στην Αβάνα, όπου έλαβε χώρα ο έκτος κύκλος διαλόγου, που κορυφώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου με συμφωνία για εξάμηνη παράταση της εκεχειρίας και προσωρινή αναστολή των απαγωγών από αντάρτες.

H κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες του ELN ξαναρχίζουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Βενεζουέλα
Ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κούβα – Εξάμηνη παράταση για την εκεχειρία

«Αναλύσαμε την πρόοδο στις συμφωνίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τραπέζι του διαλόγου και κάθε πλευρά δεσμεύτηκε για την ορθή ανάπτυξη της ειρηνευτικής διαδικασίας» υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Την περασμένη εβδομάδα, η ένοπλη οργάνωση είχε διαβεβαιώσει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση είχαν παγώσει και βρίσκονταν σε κρίση, διαβεβαιώνοντας ότι η Πολιτεία μέσω του Επιτροπής Ειρήνης, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας προβαίνει σε παραβιάσεις όσων συμφωνήθηκαν.

«Παρότι είχαμε συμφωνήσει σε μια εθνική συμμετοχική διαδικασία της κοινωνίας, η κυβέρνηση εγκαινίασε έναν τοπικό διάλογο στην περιφέρεια του Ναρίνιο εκτός πλαισίου αυτής της διαδικασίας και αγνοώντας τόσο την αντιπροσωπεία του ELN, όσο και αυτήν της διεθνούς κοινότητας που ενεργεί ως Εγγυήτρια, με τη συμμετοχή του ΟΗΕ και της Εκκλησίας της Κολομβίας μεταξύ άλλων» κατήγγειλαν τότε οι εκπρόσωποι των ανταρτών.

Στην απάντησή της, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι η απόφαση θα δημιουργήσει μια αχρείαστη κρίση η οποία θα παρατείνει την ένοπλη σύγκρουση, ενώ παράλληλα τόνιζε ότι παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επιδίωξη της ειρήνευσης στη χώρα.

Ο προηγούμενος κύκλος διαπραγματεύσεων στην Αβάνα ολοκληρώθηκε με μια συμφωνία για παράταση 180 ημερών της διμερούς εκεχειρίας που ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου του περασμένου έτους. Επιπλέον, η αντάρτικη οργάνωση δεσμεύτηκε να αναστείλει μονομερώς και προσωρινά τις «κρατήσεις οικονομικού χαρακτήρα», όπως αποκαλεί τις απαγωγές πολιτών.

Πηγές: Reuters, EFE

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος