H Αλβανία απόκτησε υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας

Του Παναγιώτη Μπάρκα, ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Αλβανία

Ο Επιτελάρχης Στρατού της Αλβανίας Bajram Begaj (Μπαϊράμ Μπέγκαϊ) είναι επίσημα ο υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Την ανακοίνωση έκανε το απόγευμα της Παρσκευής 3/6 ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθείς αύριο Σάββατο 4/6 στην Ολομέλεια της Βουλής και η εκλογή του Προέδρου απαιτεί την απλή πλειοψηφία. Το σύνταγμα της χώρας προβλέπει 4 ψηφοφορίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκινώντας από μια ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων στην πρώτη ψηφοφορία και καταλήγοντας στην τέταρτη με το πενήντα συν ένα. Οι τρεις προηγούμενες ψηφοφορίες προέκυψαν άκυρες διότι δεν υπήρξε υποψηφιότητα.

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφο για να εκλέξει τον πρόεδρο που επέλεξε. Η εξέλιξη αυτή ευνόησε το Έντι Ράμα να αφήσει απ΄ έξω την αντιπολίτευση στη διαδικασία εκλογής προέδρου κοινής αποδοχής.

Ο Ράμα χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Begaj ως την καταλληλότερη για το αξίωμα αυτό. Την συνέδεσε σε πρώτη γραμμή, με το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ταυτόχρονα και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ο νέος πρόεδρος μετά την εκλογή του θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 24 Ιουλίου τρέχοντος, αντικαθιστώντας στο αξίωμα αυτό τον Ιλίρ Μέτα. Οι αντιθέσεις του Πρωθυπουργού Ράμα με τον Πρόεδρο Μέτα έφθασαν στα άκρα. Ο Πρωθυπουργός κίνησε όλους τους μηχανισμούς για την καθαίρεση του Μέτα, αλλά δεν τα κατάφερε. Από τη δική του πλευρά ο Ιλίρ Μέτα είπε ότι με την απομάκρυνσή του από την Προεδρεία της χώρας θα πέσει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και ο τελευταίος ανεξάρτητος θεσμός του κράτους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος