«Γυρίζει σελίδα» το Ιράν: Καταργήθηκε η Αστυνομία ηθών – Η ταυτότητα των διαβόητων «διαιτητών» (video)

Array

Χρειάστηκαν 80 μέρες αιματηρών διαδηλώσεων στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 300 άνθρωποι και χιλιάδες φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν, για να υποχωρήσει το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν. Αξιωματούχος ανακοίνωσε την κατάργηση της μισητής αστυνομίας ηθών, αυτής που ευθύνεται για το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί. Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις, όμως στο τραπέζι μάλιστα έχει πέσει και το θέμα την υποχρεωτικότητας της μαντίλας, που καθιερώθηκε από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί το 1983.

Ιστορικό βήμα για το Ιράν 

Στις ταραχώδεις εβδομάδες μετά το θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθών, το μισητό για πολλούς Ιρανούς σώμα έχει κρατηθεί μακρυά από τους δρόμους, για να μην υποδαυλίζει περαιτέρω τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια ενός συνεδρίου ανακοίνωσε ότι έχει ήδη καταργηθεί προκαλώντας έκπληξη.

Αρμόδιο για την αστυνομία ηθών είναι το υπουργείο εσωτερικών του Ιράν, το οποίο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την κατάργησή της δημιουργώντας ερωτήματα για τα επόμενα βήματα του θεοκρατικού καθεστώτος και την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων για την ισλαμική μαντήλα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι δηλώνουν επανειλημμένα ότι δεν θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά τη συντηρητική ενδυμασία και συμπεριφορά, ωστόσο αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν την άνευ προηγουμένου κρίση που κρατά 3 μήνες.

Σύμφωνα με την ιρανική υπηρεσία του BBC ο Πρόεδρος Ραϊσι και υπουργοί του έχουν συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με το ισλαμικό συμβούλιο με άγνωστη ατζέντα. Ενώ ο γενικός εισαγγελέας έχει δηλώσει ότι επανεξετάζεται ο νόμος για τη μαντήλα με τις αποφάσεις να αναμένονται εντός 15 ημερών.

Κάποιες γυναίκες στο Ιράν έχουν ήδη βγάλει τη μαντήλα μετά το θάνατο της Αμινί αψηφώντας τον ισλαμικό νόμο. Παρά τις διαφαινόμενες εξελίξεις, οι διαδηλωτές ετοιμάζουν νέα απεργία και κινητοποιήσεις διαμηνύοντας ότι όταν λένε όχι στην μαντήλα λένε όχι συνολικά στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Με περισσότερους από 300 νεκρούς τους τελευταίους μήνες, η καταστολή συνεχίζεται. Σε θάνατο καταδικάστηκαν 4 άτομα με την κατηγορία ότι συνεργάζονταν με το Ισραήλ. Και οι αρχές κατεδάφισαν το σπίτι της αθλήτριας ορειβασίας Ελνάζ Ρεκαμπί, η οποία πρόσφατα είχε αγωνιστεί στη Νότια Κορέα χωρίς τη μαντήλα δείχνοντας τη συμπαράστασή της στις διαδηλώτριες.

Ποια είναι η Αστυνομία Ηθών

Άνδρες με πράσινες στολές και γυναίκες με μαύρα τσαντόρ, που απαρτίζουν την αποκαλουμενη “αστυνομία Ηθών” του Ιράν, περιπολούν στους δρόμους κι ελέγχουν εάν το ντύσιμο και η συμπεριφορά των πολιτών- κυρίως των γυναικών- ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές του ισλαμικού νόμου της Σαρία.

Μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, η διαβόητη αστυνομία ηθών έχει λάβει διαφορετικές μορφές. Εχοντας ενισχυθεί από τον υπερσυντηρητικό πρώην πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, άρχισε να βγαίνει στους δρόμους το 2006. Κι ενώ το 2013 υπό την ηγεσία του μετριοπαθούς Χασάν Ρουχανί αποδυναμώθηκε, ανέκτησε την ισχύ της όταν ο Εμπραχίμ Ραίσι ανήλθε στην εξουσία το 2021.

Η «Αστυνομία Ηθών», όπως λέει και το όνομά της, ήταν οι “διαιτητές” για το τι είναι σωστό και τι είναι λάθος στην κοινωνία. Ηταν στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής αυτής της απολυταρχικής σκληροπυρηνικής οπτικής του ισλαμικού νόμου, που ίσχυε μετά την Ισλαμική Επανάσταση.

Τα άτομα που συλλαμβάνονται από την αστυνομία Ηθών οδηγούνται συχνά στα αποκαλούμενα κέντρα εκπαίδευσης ή στο αστυνομικό τμήμα όπου υποχρεούνται να παρακολουθήσουν διαλέξεις για το χιτζάμπ και τις αξίες του Ισλάμ.

Oι τιμωρίες περιλαμβάνουν διαφορετικές μορφές, από μία απλή προειδοποίηση έως ξυλοδαρμούς. H «Αστυνομία Ηθών έχει μεγάλη ελευθερία κινήσεων.

Μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, που συνελήφθη επειδή φορούσε χαλαρά τη μαντήλα της, και τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ακολούθησαν, Ηνωμένες Πολιτείες κι Ευρώπη επέβαλαν κυρώσεις σε αξιωματούχους της Αστυνομίας Ηθών.

Μεταρρυθμιστές βουλευτές του Ιράν έχουν ζητήσει κατά καιρούς τη διάλυση της αστυνομίας των Ηθών την οποία άρχισαν να επικρίνουν προσφάτως ακόμη και θρησκευτικές προσωπικότητες της χώρας.

Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος ΕΡΤ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος