Γυναίκες σε διπλωματικές θέσεις στο NATO μιλάνε στην ΕΡΤ για τις καθημερινές προκλήσεις

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ως γυναίκες και ως διπλωμάτες στο ΝΑΤΟ μίλησαν αποκλειστικά στην ΕΡΤ και στην Ειρήνη Ζαρκαδούλα στελέχη που εργάζονται στον οργανισμό. Μίλησαν για την ελληνογαλλική συμφωνία, τους S-400, αλλά και για το κατά πόσο, τελικά, η πρόσφατη συμφωνία AUKUS αποτελεί το «αντίπαλον δέος» του ΝΑΤΟ.

Ποια είναι η θέση του ΝΑΤΟ όσον αφορά τη συμφωνία ΑUKUS, γιατί ακούσαμε πολλούς να κάνουν λόγο για τη δημιουργία ενός μικρού ΝΑΤΟ;

ΟΑΝΑ ΛΟΥΝΤΖΕΣΚΟΥ – ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΝΑΤΟ
Ο Γενικός Γραμματέας ήταν ξεκάθαρος. Δεν βλέπει αυτή η συμφωνία να είναι εναντίον του ΝΑΤΟ ή εναντίον της Ευρώπης, αλλά επίσης αντιλαμβάνεται την απογοήτευση της Γαλλίας.

Η ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τη συμφωνία ΑUKUS, εστιάζει στη δημιουργία μιας Ένωσης Άμυνας. Τι πιστεύει το ΝΑΤΟ γι’αυτό;

Το ΝΑΤΟ κάνει έκκληση στους Ευρωπαίους συμμάχους να κάνουν περισσότερα εδώ και πολλά χρόνια. Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο εκεί επενδύοντας πάνω από 2% του ΑΕΠ στην άμυνα.

Η συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας. Τι πιστεύετε γι’ αυτή τη συμμαχία;

Αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι αυτός ο εξοπλισμός να είναι διαλειτουργικός, να μπορούμε να εργαστούμε μαζί και να επιχειρούμε παράλληλα. Καλωσορίζουμε λοιπόν τη συνεργασία μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ σε αυτό το ζήτημα.

Είπατε τη λέξη διαλειτουργικός… Όσον αφορά στην Τουρκία και τους S400;

Και εδώ ο Γενικός Γραμματέας και πολλοί σύμμαχοι είναι πολύ ξεκάθαροι, ότι το ρωσικό σύστημα των S-400 δεν είναι διαλειτουργικό και δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως γυναίκα και ως διπλωμάτης στο ΝΑΤΟ, έναν στρατιωτικό οργανισμό;

ΜΠΑΙΜΠΑ ΜΠΡΑΖΕ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΝΑΤΟ

Προσωπικά νιώθω επαγγελματίας, δεν αισθάνομαι κάποια συγκεκριμένη πτυχή σε σχέση με το φύλο. Πιστεύω ότι μας προσλαμβάνουν ως επαγγελματίες και όχι επειδή είμαστε γυναίκες ή άνδρες.

Όσον αφορά ως εκπρόσωπος Τύπου;

ΟΑΝΑ ΛΟΥΝΤΖΕΣΚΟΥ – ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΝΑΤΟ

Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός για όλους και είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος