«Γράψε – Σβήσε» για τη νέα τουρκική κυβέρνηση – Τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας και οι επιλογές του Ερντογάν (video)

Το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν στον Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ο Τούρκος πρόεδρος τα «ανατολίτικα παζάρια». Όταν ο Μπάιντεν του ζήτησε να άρει το βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν ζήτησε και πάλι τα F-16. Την ίδια ώρα, φουντώνουν τα σενάρια για το νέο υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Καλίν θα πάρει τη θέση του Τσαβούσογλου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Aπόφαση καθοριστική για το πεπρωμένο της χώρας του χαρακτήρισε την επανεκλογή του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υποσχέθηκε ότι θα κάνει την Τουρκία ανερχόμενο αστέρι, θα συνεχίσει την ενεργή εξωτερική πολιτική και θα δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ασφάλειας. Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφάλειας και ειρήνης γύρω μας, από την Ευρώπη μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, από τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Βόρεια Αφρική».

Οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον εξακολουθούν όμως να είναι πολύπλοκες. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Ερντογάν να μην βάζει άλλα εμπόδια στην Σουηδία. Αποκάλυψε ότι στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα ο Τούρκος πρόεδρος του ζήτησε πάλι τα F-16, τα οποία ο Μπάιντεν συνδέει με το «Ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε πως: «Μίλησα με τον Ερντογάν, έδωσα τα συγχαρητήριά μου στον Ερντογάν. Θέλει ακόμα να δουλέψει πάνω σε κάτι στα F-16. Του είπα ότι θέλαμε μια συμφωνία για τη Σουηδία, οπότε ας το κάνουμε. Και έτσι θα είμαστε ξανά σε επαφή μεταξύ μας».

Ο Ερντογάν όμως δεν ανοίγει το δρόμο στη Σουηδία, όπως εικαζόταν ότι θα κάνει με την επανεκλογή του. Η Άγκυρα οργισμένη απαιτεί από τη Στοκχόλμη να συλλάβει όποιον προέβαλε εικόνες υπέρ του ΡΚΚ στην πρόσοψη του σουηδικού κοινοβουλίου τη νύχτα και να εφαρμόσει αυστηρά τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο από την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντή επικοινωνίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Οι αρχές της Σουηδίας πρέπει να εμποδίσουν τη διαδήλωση μελών του ΡΚΚ στις 4 Ιουνίου αν αντιμετωπίζουν σοβαρά τις ανησυχίες της Τουρκίας».

«Είμαι απολύτως σίγουρος για το γεγονός ότι η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, πλήρες μέλος», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο Όσλο, που φιλοξενεί αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ.

Για το κυβερνών κόμμα SPD της Γερμανίας πρέπει στην τρίτη θητεία του Ερντογάν να βελτιωθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

O Νιλς Σμιντ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD για την εξωτερική πολιτική, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε μετά τις εκλογές στην Ελλάδα να υπάρξουν εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών».

Την πρώτη εικόνα για τα επόμενα βήματα του Ερντογάν θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες όταν τον συναντήσουν στη Μολδαβία την Πέμπτη και ήδη ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να λυθεί το θέμα της βίζας για τη Ζώνη Σένγκεν, που συνδέεται με τη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Ενδεικτική θα είναι και η επιλογή προσώπων για τη νέα κυβέρνηση. Σχεδόν σίγουρος θεωρείται ο Σουλεϊμάν Σοϊλού στο υπουργείο εσωτερικών. Τσαβούσογλου και Ακάρ δεν αποκλείεται να παραμείνουν στις θέσεις τους, ωστόσο ακούγονται έντονα ο Ιμπραήμ Καλίν για το εξωτερικών, ενώ για το άμυνας ο Χακάν Φιντάν και ο Σεϊφουλάχ Χατζιμουφτούογλου.

H τουρκική οικονομία

Οι προβλέψεις για την τουρκική οικονομία είναι δυσοίωνες, καθώς βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Τα βασικά προβλήματα είναι:

-Πτώση της τουρκικής λίρας έναντι δολαρίου

-Πληθωρισμός στο 44%

-Μηδενικά συναλλαγματικά αποθέματα

-Ανοικοδόμηση σεισμόπληκτων περιοχών

Ο Ερντογάν καλείται να λάβει τη δύσκολη απόφαση να αλλάξει οικονομική πολιτική.

Στον Μεχμέτ Σιμέκ, ετοιμάζεται να δώσει ο Ερντογάν το κρισιμότερο ίσως υπουργικό χαρτοφυλάκιο, αυτό της Οικονομίας.

O Σιμέκ ήταν πρώην υπουργός οικονομικών, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, είναι οικονομολόγος, με σπουδές στη Βρετανία και έμπιστος των αγορών. Διαφώνησε με την πολιτική χαμηλών επιτοκίων του Ερντογάν

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος