Μεγάλες διαδηλώσεις στη Γουατεμάλα – Απαιτούν την παραίτηση του προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι

Διαδηλωτές έστησαν δεκάδες μπλόκα σε οδικούς άξονες της Γουατεμάλας χθες Πέμπτη απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι και της γενικής εισαγγελέα Μαρίας Κονσουέλο Πόρας, η οποία την περασμένη εβδομάδα απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον προϊστάμενο της ειδικής μονάδας της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς, τον Χουάν Φρανσίσκο Σαντοβάλ.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν επίσης για την «κακή διακυβέρνηση της χώρας» της κεντρικής Αμερικής, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού από τον γουατεμαλτέκο πρόεδρο, μολονότι ο Αλεχάντρο Γιαματέι ήταν γιατρός πριν γίνει αρχηγός του κράτους.
Η απομάκρυνση του κ. Σαντοβάλ από τη γενική εισαγγελέα προκάλεσε αγανάκτηση στη Γουατεμάλα, ενώ εξώθησε τις ΗΠΑ να ανακοινώσουν πως αναστέλλεται η διμερής δικαστική συνεργασία. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν διατρανώνει πως θέλει να καταπολεμηθεί η διαφθορά στην κεντρική Αμερική, διότι τη θεωρεί ένα από γενεσιουργά αίτια της παράτυπης μετανάστευσης με προορισμό την επικράτεια των ΗΠΑ.

Ο κ. Σαντοβάλ, στον οποίο νωρίτερα φέτος ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απένειμε βραβείο για τον αγώνα του κατά της διαφθοράς, εγκατέλειψε την πατρίδα του το Σάββατο εξαιτίας απειλών κατά της ζωής του.
Στην πρωτεύουσα, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο παλάτι που αποτελούσε ως πρόσφατα την έδρα της κυβέρνησης ανεμίζοντας σημαίες της Γουατεμάλας και απαιτώντας την παραίτηση τόσο του κ. Γιαματέι, όσο και της κυρίας Πόρας.

Η Ριγομπέρτα Μεντσού, ηγετική μορφή των αυτοχθόνων Μάγια, τιμηθείσα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1992, κατέβηκε κι αυτή να διαδηλώσει στην πόλη Σάντα Κρους δελ Κιτσέ (βόρεια). «Χαιρετίζω με σεβασμό και ελπίδα αυτή την ιστορική μέρα», είπε η κυρία Μεντσού, 62 ετών, σε δημοσιογράφους. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά να αντισταθούμε και να κινητοποιηθούμε (…). Ο αγώνας μας είναι ειρηνικός, αλλά αποφασιστικός», είπε και δήλωσε «αγανακτισμένη» για «την αλαζονεία και την αδιαφορία του προέδρου και της γενικής εισαγγελέα».

Την Τρίτη, ο γουατεμαλτέκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται με τις αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες Johnson & Johnson, Moderna και Pfizer την αγορά εμβολίων για την COVID-19, μετά την ακύρωση της μισής παραγγελίας 8 εκατομμυρίων δόσεων για την προμήθεια του εμβολίου Sputnik V από τη Ρωσία.
Η Ρωσία αρχικά επρόκειτο να προμηθεύσει με 16 εκατ. δόσεις τη Γουατεμάλα κάνοντας δύο παραδόσεις οκτώ εκατ. δόσεων. Η κυβέρνηση του κ. Γιαματέι είχε καταβάλει 79,6 εκατ. δολάρια, αλλά στη Γουατεμάλα δεν έχουν φθάσει παρά 550.000 δόσεις. Η ακύρωση της μισής παραγγελίας έγινε κατόπιν επαναδιαπραγμάτευσης των δύο πλευρών λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην παράδοση.
Η καθυστέρηση αυτή οδήγησε σε έντονες επικρίσεις και σε προτροπές στον πρόεδρο να παρατηθεί. Λιγότεροι από 1 εκατ. Γουατεμαλτέκοι έχουν εμβολιαστεί ως εδώ από το σύνολο των 17 εκατ. κατοίκων, σε μια χώρα που καταγράφει 10.000 θανάτους εξαιτίας της Covid-19 επί συνόλου 355.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος