Δίπλωμα οδήγησης: Κάμερες στις εξετάσεις και ψηφιακή καταγραφή μαθημάτων – Τι είπε στο ΕΡΤnews Radio 105,8 η Πρ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης

Νέο σύστημα για τα διπλώματα οδήγησης: Κάμερες στις εξετάσεις, ψηφιακή καταγραφή μαθημάτων και τέλος στα χειρόγραφα βιβλία

Σημαντικές αλλαγές στην εκπαίδευση και την εξέταση των υποψήφιων οδηγών προωθούνται το επόμενο διάστημα, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης, Έφη Λέντζιου μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τους Κατερίνα Σερέτη και Διονύση Χατζημιχάλη στο πλαίσιο των συζητήσεων με την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών εξετάζονται, μεταξύ άλλων, η καταγραφή των πρακτικών εξετάσεων με κάμερες, η ψηφιακή παρακολούθηση των μαθημάτων και η χρήση tablet για την καταχώριση στοιχείων, αντί των χειρόγραφων βιβλίων που τηρούν σήμερα οι σχολές οδηγών.

QR code για την καταγραφή των μαθημάτων και tablet στις εξετάσεις

Η κα Λέντζιου διευκρίνισε στη συνέχεια «η καταγραφή των μαθημάτων QR code είναι μια δυνατότητα που έχει συζητηθεί ώστε να υπάρχει η έναρξη και η λήξη των μαθημάτων τόσο των θεωρητικών όσο και των πρακτικών. Αυτό διασφαλίζει την πραγματική παρακολούθηση των θεωρητικών μαθημάτων, το οποίο είναι εξίσου πολύ σημαντικό και θεμέλιο πάνω στην οποία χτίζεται η οδική συμπεριφορά του οδηγού και εν συνεχεία, μετά το πρακτικό κομμάτι, το οποίο θα καταγράφεται και θα πραγματοποιούνται τα μαθήματα. Θα υπάρχει και σε τάμπλετ και παράλληλα σε αυτό το κομμάτι καταργούμε και μια άλλη γραφειοκρατία που έχουν οι σχολές οδηγών, τα χειρόγραφα βιβλία που τηρούμε σήμερα και περιορίζουμε και έτσι ενισχύουμε περισσότερο και τη διαφάνεια. Τώρα όσο για τους εξεταστές, θα μπουν κάμερες στις πρακτικές εξετάσεις. Η Ομοσπονδία στηρίζει αυτή την καταγραφή, προστατεύει τον υποψήφιο από τη διαδικασία και αυτές οι τεχνικές προδιαγραφές πρέπει να καθοριστούν φυσικά όλες επίσημα. Για τους εξεταστές θα υπάρχει ένα τάμπλετ και σε αυτό θα γίνεται καταγραφή των εξετάσεων μέσα στο όχημα. Οπότε με αυτό ως στόχο έχουμε να φέρουμε περισσότερη διαφάνεια, αντικειμενικότητα και λιγότερο ας πούμε και χειρόγραφη εργασία, γιατί υπάρχει και από αυτούς μια διαδικασία άλλη».

«Θα αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό ο τρόπος απόκτησης άδειας οδήγησης»

Και πρόσθεσε «θεωρούμε ότι θα αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εγώ θεωρητικά πιστεύω τουλάχιστον στο 90% θα αλλάξουν τα πράγματα. Θα αλλάξει πάρα πολύ ο τρόπος απόκτησης άδειας οδήγησης. Θα γίνονται τα μαθήματα, τα θεωρητικά τους, τα πρακτικά τους, θα δίνονται οι σωστές εξετάσεις γιατί θα υπάρχει καταγραφή σε κάμερες, οπότε θα έχουμε ένα αποτέλεσμα διαφάνειας και πιστεύω ότι θα βγουν καλύτεροι και σωστότεροι οδηγοί στους δρόμους, γιατί στόχος αυτός είναι πάντα, όχι να βγάλουμε έναν οδηγό ο οποίος θα χειρίζεται απλά ένα όχημα, αλλά να έχει σωστή οδηγική συμπεριφορά, να γνωρίζει τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και να τον τηρεί. Να προβλέπει ακόμα και το λάθος του άλλου οδηγού. Να βγαίνει ένας οδηγός με συνείδηση».

Πιθανός ο Νοέμβριος για τη νομοθετική πρωτοβουλία

Οι αλλαγές όπως τόνισε, αναμένεται να προχωρήσουν σταδιακά, καθώς απαιτείται η ολοκλήρωση των νομοθετικών και τεχνικών προετοιμασιών. Ο Νοέμβριος αναφέρθηκε ως πιθανός χρονικός ορίζοντας για την προώθηση της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, χωρίς να αποτελεί δεσμευτική ημερομηνία. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από το Υπουργείο Μεταφορών.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος