Γιατί το Ιράν υπέγραψε συμφωνία, αλλά δεν ήθελε τελετή – Τι μεταδίδει η απεσταλμένη του ΕΡΤnews Άννα Παπασωτηρίου

Την Πέμπτη (18/6) το Πακιστάν ανακοίνωσε επίσημα ότι η τελετή υπογραφής δεν θα διεξαχθεί την Παρασκευή στην Ελβετία, καθώς το μνημόνιο κατανόησης έχει ήδη υπογραφεί εξ αποστάσεως ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

Αυτό άφησε να εννοηθεί και ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζέι Ντι Βανς, προσθέτοντας μάλιστα ότι θα ήθελε να επισκεφθεί την Ελβετία, αλλά δεν γνωρίζει πότε.

Όπως σημειώνει η απεσταλμένη του ΕΡΤnews στη Λουκέρνη, Άννα Παπασωτηρίου, είναι σαφές ότι ο Λευκός Οίκος ήθελε να πραγματοποιηθεί η τελετή προκειμένου να ξεκινήσει επίσημα η περίοδος των 60 ημερών που χρειάζονται οι δύο πλευρές για να επιλύσουν όλα τα ακανθώδη ζητήματα και να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τεχεράνη δεν επιθυμούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η τελετή, καθώς δεν ήθελε να δοθεί ένα «λάθος μήνυμα» και να σταθούν οι Ιρανοί αξιωματούχοι στο πλευρό του Αμερικανού αντιπροέδρου και έπειτα να ανταλλάξουν μια χειραψία, όπως απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο εργασίας είναι ότι την Παρασκευή ξεκινούν κανονικά οι τεχνικές συνομιλίες για να γίνει η προσπάθεια να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με τα Στενά του Ορμούζ, τις οικονομικές κυρώσεις και την αποδέσμευση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων του Ιράν, καθώς και τα πυρηνικά.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Μπούργκενστοκ παραμένουν δρακόντεια. Οι αρχές προχώρησαν στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας περιμετρικά των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί 2.000 άνδρες της αστυνομίας και του στρατού, ενώ έχει τεθεί σε ισχύ εναέριος αποκλεισμός σε ακτίνα 45 χιλιομέτρων πάνω από από τα ξενοδοχεία.

«Το Ιράν δεν αντάλλαξε την αξιοπρέπειά του»

Το Ιράν «δεν αντάλλαξε την αξιοπρέπειά του» στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν.

Σε ανάρτησή του στο X, η οποία συνοδευόταν από μια φωτογραφία του υπογεγραμμένου εγγράφου στην περσική γλώσσα, έγραψε: «Αυτό το κείμενο αποτελεί την αντανάκλαση της φωνής ενός έθνους που δεν αντάλλαξε την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία του με καμία απειλή ή πίεση. Αυτό που καταγράφηκε σήμερα ήταν το αποτέλεσμα της εθνικής ανθεκτικότητας, της πολιτικής ορθολογικότητας και της υπεύθυνης διπλωματίας».

Αποστολή στη Λουκέρνη: Άννα Παπασωτηρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος