Ανάλυση Guardian: Γιατί ο Πούτιν απειλεί την Ουκρανία και τι απαιτεί για να μην τραβήξει τη σκανδάλη

Με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μόνιμα παρούσες με περίπου 130.000 στρατιώτες συγκεντρωμένους στα σύνορα της Ουκρανίας το σενάριο του πολέμου διατηρείται θερμό και ανά πάσα στιγμή η σύγκρουση θα μπορούσε να συμβεί με αποτελέσματα που μπορεί να είναι ολέθρια για το διεθνές πολιτικό -οικονομικό σκηνικό.

Όλα κρέμονται από μια κλωστή με τις δυτικές χώρες να υποστηρίζουν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με στρατιωτικές αναπτύξεις, ενώ η διπλωματία βρίσκεται σε εξέλιξη σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποτρέψει την κρίση.

Το θέλει ο Πούτιν;

Υπάρχουν πολλές θεωρίες. Λέγεται ότι ο Πούτιν θέλει να ανοικοδομήσει μια ρωσική σφαίρα επιρροής στην ανατολική Ευρώπη, αγκαλιάζοντας κυρίως πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως η τώρα ανεξάρτητη Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Λευκορωσία, η Γεωργία και η Ουκρανία.

Συχνά θρηνούσε την «απώλειά» τους μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Πούτιν μπορεί επίσης να ελπίζει να δείξει στη Δύση (και στους Ρώσους) ότι η χώρα εξακολουθεί να είναι υπερδύναμη.

Γιατί ο Πούτιν φοβάται την Ουκρανία;

Ο Πούτιν φοβάται ότι η στρατηγικής σημασίας Ουκρανία, αφομοιώνεται στη Δύση. Αντιτίθεται έντονα στην αυξανόμενη προσκόλλησ;h της με το ΝΑΤΟ. Αντιτίθεται επίσης στους αναπτυσσόμενους δεσμούς του Κιέβου με την ΕΕ. Ακόμη χειρότερα, κατά την την άποψή του, η Ουκρανία είναι μια δημοκρατία, με ελευθερία λόγου και ελεύθερα μέσα ενημέρωσης, η οποία εκλέγει ελεύθερα τους ηγέτες της.

Στην πράξη, οι Ρώσοι δεν απολαμβάνουν τέτοιες ελευθερίες – αν ακολουθούσαν το παράδειγμα της Ουκρανίας, ο Πούτιν δεν θα άντεχε για πολύ στην εξουσία.

Ο Πούτιν είναι ένας νοσταλγός ρεβιζιονιστής που θεωρεί την Ουκρανία ως αναπόσπαστο μέρος της ιστορικής Ρωσίας και την απώλειά της ως σύμβολο της ήττας της Ρωσίας στον Ψυχρό Πόλεμο.

Γιατί τώρα;

Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία. Ο Πούτιν θεωρεί ότι η Δύση είναι αδύναμη τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το ΝΑΤΟ ταπεινώθηκε πέρυσι στο Αφγανιστάν και ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έκανε εκστρατεία για τον τερματισμό των πολέμων και όχι για νέους, έχει επικεντρώσει εκ νέου την αμερικανική εξωτερική πολιτική και στρατιωτικούς πόρους
για την Κίνα, όχι την Ευρώπη.

Υποστηρίζεται επίσης ότι ο Πούτιν χρειάζεται μια μεγάλη νίκη για να ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό, να δικαιώσει τις αντιδυτικές του πολιτικές, να δικαιολογήσει την αχαλίνωτη διαφθορά του καθεστώτος και να δικαιολογήσει τις κακουχίες που υποφέρουν οι Ρώσοι ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την πρώτη του επίθεση στην Ουκρανία το 2014. Τότε ήταν που προσάρτησε την Κριμαία και πήρε de facto τον έλεγχο της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς.

Τι απαιτεί για να λυθεί η κρίση

Για να τελειώσει η αντιπαράθεση , ο Πούτιν θέλει το ΝΑΤΟ να υποσχεθεί ότι δεν θα αποδεχτεί ποτέ την Ουκρανία (ή τη Γεωργία και τη Μολδαβία) ως μέλη. Θέλει η συμμαχία να αποσυρθεί από χώρες της «πρώτης γραμμής» όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, πρώην μέλη του συμφώνου της Βαρσοβίας. Θέλει το Κίεβο να αποδεχθεί αυτόνομο καθεστώς για την περιοχή του Ντονμπάς και να παραιτηθεί από την αξίωσή του στην Κριμαία (ως μέρος των λεγόμενων συμφωνιών του Μινσκ).

Θέλει ακόμη να περιορίσει ή να σταματήσει την ανάπτυξη νέων αμερικανικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική και νότια Ευρώπη. Και γίνεται ακόμη πιο φιλόδοξος, θέλοντας να επανασχεδιάσει την «αρχιτεκτονική ασφαλείας» της Ευρώπης, για να αποκαταστήσει την επιρροή της Ρωσίας και να επεκτείνει τη γεωπολιτική της εμβέλεια.

Στα περισσότερα από αυτά, οι ΗΠΑ λένε «όχι». Εξ ου και η σημερινή κρίση.

Πηγή: Guardian

Επιμέλεια – μετάφραση: Γρηγόρης Τάτσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος