Γιατί είναι κρίσιμη η μάχη της Μαριούπολης για την έκβαση του πολέμου

Η Μαριούπολη είναι τώρα το επίκεντρο του πολέμου στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του κατεστραμμένου εμπορικού λιμανιού στη Μαριούπολη και ότι «το έχει απελευθερώσει από το παραστρατιωτικό τάγμα του Αζόφ».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε ότι οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη «είχαν αποκλειστεί και δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από την περικύκλωση». Ωστόσο, καμία επίσημη ουκρανική πηγή δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη θα συνεχίσουν να πολεμούν παρά την έλλειψη πυρομαχικών και το γεγονός ότι έχουν κατατροπωθεί πολλές φορές.

«Οι ηρωικοί υπερασπιστές μας πολεμούν, διατηρούνται με απίστευτο θάρρος, υπερασπίζονται την πόλη της Μαριούπολης, υπερασπίζονται το μέλλον μας και την πατρίδα μας την Ουκρανία», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Και ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στην πόλη είναι πολύ δύσκολη

Όμως, παρόλο που ο δήμαρχος της Μαριούπολης προσπαθεί να ανυψώσει το ηθικό και οι Ουκρανοί μαχητές εξακολουθούν να κρατούν μέρος της πόλης, είναι ξεκάθαρο ότι ένα στρατηγικά εξαιρετικά σημαντικό λιμάνι στη νότια Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και αυτή η παρακμή μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα.

Κάπως έτσι το παραδέχτηκε και ο δήμαρχος Μποϊτσένκο, μιλώντας για τη δύσκολη θέση των υπερασπιστών της Μαριούπολης. Το εργοστάσιο χάλυβα Ίλιτς είναι ένα από τα τελευταία σημεία της ουκρανικής άμυνας στη Μαριούπολη. Η συντριπτική πλειοψηφία της πόλης ελέγχεται από ρωσικές δυνάμεις.

Η Μαριούπολη βρίσκεται στο άκρο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και βρίσκεται υπό σχεδόν συνεχείς βομβαρδισμούς από την αρχή της ρωσικής εισβολής. Είναι μια πόλη-κλειδί γιατί η κατάκτησή της θα σήμαινε τη συγχώνευση των δυνάμεων της Κριμαίας με τις δυνάμεις στο Ντόνμπας.

Ο Ζελένσκι μιλά για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν την καταστροφή που προκλήθηκε από τις ρωσικές επιθέσεις

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη, αλλά είναι αδύνατο να επαληθευτούν τα πάντα επειδή η πόλη βρίσκεται υπό ρωσικό αποκλεισμό. Όμως οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν τεράστια καταστροφή. Δείχνουν επίσης ότι η πόλη μοιάζει με την αστική καταστροφή που είχαν αφήσει προηγουμένως οι Ρώσοι στο Χαλέπι της Συρίας και στο Γκρόζνι στην Τσετσενία.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Ρώσοι έχουν αποσυρθεί εντελώς από την περιοχή του Κιέβου και ότι ο νέος αρχηγός του ρωσικού στρατού είναι βετεράνος από τη Συρία και την Τσετσενία, όλα συνομολογούν υπέρ της προετοιμασίας της Ρωσίας για μια μεγάλη μάχη στα ανατολικά και ότι όλα πρέπει να ξεκινήσουν από τη Μαριούπολη.

Η μάχη της Μαριούπολης θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη και για την ανατολική Ουκρανία

Στη νέα σημερινή τους έκθεση, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι η αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη καταλαμβάνεται από σημαντικό αριθμό Ρώσων στρατιωτών. Όταν πέσει η Μαριούπολη, η Ρωσία θα είναι σε θέση να αναδιανείμει μερικούς από αυτούς τους στρατιώτες σε άλλες μάχες. Όλα αυτά δείχνουν ότι η Μαριούπολη βρίσκεται μπροστά σε μια καίρια μάχη. Όχι μόνο για τη Μαριούπολη, αλλά ίσως και για την ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: Ειδησεογραφική πύλη της Κροατίας

Επιμέλεια, μετάφραση: Ντάνιελ Στάνκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος