Γερμανία ΥΠΟΙΚ: Η έλλειψη φυσικού αερίου προκαλεί κατάρρευση και φτώχεια – Ο Πούτιν θέλει να μας διαλύσει

H Γερμανία έχει αποθέματα φυσικού αερίου για 2,5 μήνες και το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει τμήματα του αγωγού αερίου Nord Stream 2 σε σύνδεση για έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ακτή της Βαλτικής, ανέφερε το περιοδικό Der Spiegel.

«Η Γερμανία είναι στο σημείο που δεν ήταν ποτέ», διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ στην πολιτική επιθεώρηση «Spiegel», προειδοποιώντας ότι «σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν ελλείψεις τον χειμώνα».

Ερωτώμενος σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια, ο κ. Χάμπεκ αναφέρει ότι π.χ. ο ίδιος έχει μειώσει τη διάρκεια του ντους.

«Είμαι όμως κακό παράδειγμα. Ως υπουργός έχω έναν μισθό που άλλοι μόνο ονειρεύονται. Επίσης λείπω πολλές ώρες από το σπίτι», παραδέχεται και σημειώνει ότι η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική για όσους εργάζονται από το σπίτι ή είναι συνταξιούχοι.

«Ξέρω πολλούς πολίτες που τα χρήματά τους δεν φθάνουν έως το τέλος του μήνα ή δεν ζέσταναν όλα τα δωμάτια του σπιτιού τους τον περασμένο χειμώνα. Για να είμαι ειλικρινής, θα πληγούν ακόμη περισσότερο», τόνισε και έκανε λόγο για «σχέδιο του Πούτιν, με στόχο να διαλύσει τη χώρα μας».

Χθες ενεργοποιήθηκε το δεύτερο επίπεδο κρίσης στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, το λεγόμενο επίπεδο συναγερμού, που προβλέπει αυστηρή εξοικονόμηση φυσικού αερίου και, ενδεχομένως, προτεραιοποίηση στην κατανομή ποσοτήτων αερίου.

Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία έχουν μειωθεί. Η Ρωσία λέει ότι  τεχνικό πρόβλημα που προκλήθηκε από τις κυρώσεις ανάγκασε την κρατική Gazprom να μειώσει τη ροή, ενώ η Ιταλία και η Γερμανία απαντούν ότι είναι πρόσχημα για να στείλει λιγότερο φυσικό αέριο.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος