Nord Stream 2: Σχέδια για μετατροπή του αγωγού σε τερματικό σταθμό LNG

Ο αμφιλεγόμενος αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη σύνδεση με τερματικό σταθμό υγραερίου στις γερμανικές ακτές της Βαλτικής Θάλασσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ένα τέτοιο σχέδιο. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η απαλλοτρίωση του τμήματος του συστήματος σωληνώσεων που βρίσκεται σε γερμανικό έδαφος και η αποκοπή του από τον υπόλοιπο αγωγό. Οι σωλήνες που οδηγούν στη θάλασσα θα μπορούσαν στη συνέχεια να συνδεθούν σε ένα κινητό τερματικό LNG.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών του Ρόμπερτ Χάμπεκ φέρεται να συναντήθηκαν με εκπροσώπους της εταιρίας «Nord Stream 2 Holding», η οποία ανήκει στον ρωσικό όμιλο «Gazprom». Το σχέδιο αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι στην κατάληξη του αγωγού υπάρχει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο διανομής με συμπιεστές και γραμμές που θα μπορούσαν να μεταφέρουν το αέριο απευθείας στη νότια Γερμανία.

Εικάζεται ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom πιθανότατα θα απορρίψει ένα τέτοιο σχέδιο. Υπάρχει επίσης και ένας προβληματισμός αντιποίνων από τη ρωσική πλευρά, με απαλλοτρίωση περιουσιακών στοιχείων γερμανικών εταιρειών στη Ρωσία.

Το υπουργείο Οικονομίας δεν σχολιάζει επισήμως τις πληροφορίες, αλλά ούτε και τις διαψεύδει. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας είπε στο «Spiegel» ότι αναζητούνται περαιτέρω τοποθεσίες για τερματικούς σταθμούς, «το ζήτημα της υπάρχουσας υποδομής για σύνδεση είναι σημαντικός παράγοντας».

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος