Γερμανία: Σήμερα οι αποφάσεις για νέους περιορισμούς των επαφών εξαιτίας της Όμικρον

Η επέλαση της  Όμικρον ωθεί τη γερμανική κυβέρνηση προς την επιβολή νέων περιορισμών.  Παρά το γεγονός της μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία,  εκτιμάται ότι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα θα επιβληθεί  μια μορφή «lockdown light», σύμφωνα με την εφημερίδα Südwest Presse.

Τα μέτρα αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν κατά την διάσκεψη, αργότερα σήμερα Τρίτη, του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ σήμανε συναγερμό, αναβαθμίζοντας το επίπεδο κινδύνου για τον πληθυσμό σε «πολύ υψηλό» – ειδικά για τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με προσχέδιο της απόφασης, από την 28η Δεκεμβρίου θα μπορούν να συναντώνται ιδιωτικά – είτε σε κλειστό, είτε σε ανοιχτό χώρο – έως 10 άτομα το πολύ, εμβολιασμένα ή μη.

Δεν υπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 14 ετών. Τα μεγάλα υπαίθρια πρωτοχρονιάτικα πάρτι αναμένεται να ακυρωθούν, με την κυβέρνηση του Βερολίνου να έχει ήδη ανακοινώσει αυτή την απόφαση για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται παραδοσιακά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα μεγάλα νυχτερινά κλαμπ, ενώ αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι θα λειτουργήσουν με πολύ περιορισμένο αριθμό θεατών, στο 30-50% της χωρητικότητας, και μόνο για εμβολιασμένους ή ιαθέντες και χρήση μάσκας, ενώ οι διοργανωτές θα έχουν τη δυνατότητα να απαιτήσουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Οι αγώνες ποδοσφαίρου της Bundesliga και άλλες αντίστοιχες αθλητικές συναντήσεις θα διεξάγονται ξανά χωρίς φιλάθλους. Είναι μάλλον χαρακτηριστικό το ότι σε προηγούμενο προσχέδιο απόφασης γινόταν λόγος μόνο για περιορισμό του αριθμού των θεατών, όχι αποκλεισμό τους.

Η οικονομική στήριξη της πολιτείας προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα θα παραταθεί, προκειμένου να καλύψει τις νέες ανάγκες. Τα κρατίδια θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τη βοήθεια ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της περιοχής τους.

Επιπλέον, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Bild, η καγκελαρία έχει ήδη δώσει οδηγίες στο υπουργείο Άμυνας και στα ομοσπονδιακά και κρατιδιακά υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Υγείας, για την εκπόνηση σχεδίων λειτουργίας έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που, λόγω της διασποράς της Όμικρον, μεγάλος αριθμός υπαλλήλων τεθεί σε καραντίνα.

Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ επανέλαβε και χθες ότι αποκλείεται γενικό lockdown πριν από τα Χριστούγεννα, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν ευρύτεροι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους από τον Ιανουάριο, εξαιρώντας το κλείσιμο σχολείων και των επιχειρήσεων εστίασης. Οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της κατάστασης τις προσεχείς εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος