Γερμανία: Ο Πούτιν αθετεί τα συμβόλαια για το φυσικό αέριο

Η Γερμανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι με την απαίτηση πληρωμής στο ρωσικό εθνικό νόμισμα αθετεί τα συμβόλαια που υπέγραψε για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο. «Η εξαγγελία για πληρωμές σε ρούβλι είναι καταρχήν παραβίαση των συμβολαίων» είπε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Το θέμα αυτό θα το συζητήσει και με τους ευρωπαίους εταίρους.

Τα συμβόλαια με τη Ρωσία έχουν μακροπρόθεσμη διάρκεια και είναι σε ευρώ και δολάρια.

Η Ρωσία ήταν μέχρι τώρα συνεπής στην τήρηση των συμβολαίων της. Ακόμα και στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου η Σοβιετική Ένωση συνέχιζε την τροφοδοσία Γερμανίας και της Ευρώπης με ενέργεια.

Η γερμανική βιομηχανία φυσικού αερίου αντέδρασε με ανησυχία στην εξαγγελία του Πούτιν για πληρωμές εφεξής σε ρούβλι. «Ακούσαμε την είδηση με ανησυχία, προκαλεί σύγχυση» δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου «Zukunft Gas», Τιμ Κέλερ.

Αναλυτές περιμένουν ότι η κίνηση αυτή θα επιταχύνει ακόμα περισσότερο την αναζήτηση εναλλακτικών στην προμήθεια φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές. Στην κατεύθυνση αυτήν κινείται ήδη η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ μιλώντας σήμερα στην Ομοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεσταγκ). Την προηγούμενη εβδομάδα είχε κάνει περιοδεία στις αραβικές χώρες του Κόλπου προκειμένου να διασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου.

Βερολίνο/Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος