Γερμανία: Δραματική έκκληση για μέτρα αναχαίτισης του τέταρτου κύματος της πανδημίας

Δραματική προειδοποίηση για άμεση  λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα πανδημίας κορωνοϊού που καλπάζει στη Γερμανία απηύθυνε το Robert Koch Institut (RKI). Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνει καθημερινά νέο ρεκόρ. To τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 48.640 νέα κρούσματα. Την Πέμπτη το RKI  κατέγραψε σχεδόν 50.000 νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Το παράδειγμα της Πέμπτης χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του RΚΙ Λόταρ Βιέλερ, για να τονίσει τη διάσταση που πήρε στο μεταξύ η πανδημία. «Από τα 50.000 κρούσματα σε μία ημέρα θα καταλήξουν περίπου 3000 άτομα στα νοσοκομεία για θεραπεία», εκτίμησε Βίλερ. Τουλάχιστον 350 από αυτούς θα καταλήξουν στις ΜΕΘ. Και μετά από κάποιο διάστημα, τουλάχιστον 200 θα πεθάνουν. Όσο μεγαλύτεροι σε ηλικία οι ασθενείς, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των νεκρών. Αυτός είναι ο απολογισμός μίας μόνον ημέρας», τόνισε ο Βίλερ.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να ληφθούν άμεσα μέτρα είπε ο πρόεδρος του RKI. Ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια βρίσκονται ήδη στο «Στάδιο 2» των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας στο οποίο πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή αυστηρότερα μέτρα. Δεν επαρκεί η κατηγοριοποίηση σε εμβολιασμένους και αποθεραπευμένους, πρέπει να ληφθούν γενικά, πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό των επαφών π.χ. σε μεγάλες συγκεντρώσεις να μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών,  ή να  απαγορευτεί η διενέργειά τους, να κλείσουν μπαρ και κλαμπ. Επίσης όλοι, και οι εμβολιασμένοι και αποθεραπευμένοι να έχουν τεστ πριν συναντηθούν με ομάδες ρίσκου. Οι συστάσεις αυτές έγιναν τον Σεπτέμβριο και πρέπει τώρα να τεθούν σε εφαρμογή.

Σήμερα είναι μικρότερη η διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι νοσηλευόμενοι είναι νεότεροι σε ηλικία μένουν για μεγαλύτερο διάστημα στις ΜΕΘ. «Η λύση δεν είναι να έχουμε περισσότερες ΜΕΘ, δεν μπορεί να είναι στόχος να έχουμε περισσότερους σε ΜΕΘ», τόνισε ο Βίλερ καλώντας τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν και τους εμβολιασμένους να κάνουν την τρίτη δόση. «Κάθε άτομο από 12 ετών στη Γερμανία μπορεί να εμβολιαστεί. Πρέπει να προστατευτούν τα παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν», είπε ο Βίλερ.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι ασθενέστερη σε σύγκριση με την πρώτη μορφή του Covid-19 εξαιτίας της μετάλλαξης του ιού που είναι πολύ μεταδοτικότερος. Στο μεταξύ η αποτελεσματικότητα είναι στο 60% προστασία από μόλυνση, έξι στους 10 προστατεύονται από μόλυνση, αλλά περίπου προστασία 90% από θεραπεία σε νοσοκομείο και 94% προστασία από θάνατο, εξήγησε ο πρόεδρος του RKI. «Για το λόγο αυτόν πρέπει να προχωρήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου», είπε ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν.

«Προσωπικά δεν θα επισκεφτώ πρωτοχρονιάτικο πάρτι, κάθε πάρτι είναι χώρος μετάδοσης του ιού», είπε ο πρόεδρος του RKI, Βίλερ.

Στο μεταξύ από τη Δευτέρα η Αυστρία θα μπει στην κατηγορία των χωρών «υψηλού ρίσκου», που σημαίνει ότι θα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι εισέρχονται στη Γερμανία από την Αυστρία και δεν είναι εμβολιασμένοι ή αποθεραπευμένοι.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς, Βερολίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος