Γερμανία: 24ωρη απεργία παραλύει τις μεταφορές – Κινητοποιήσεις για καλύτερους μισθούς

Παρέλυσαν σήμερα οι μεταφορές στη Γερμανία εξαιτίας της απεργιακής κινητοποίησης στους γερμανικούς σιδηροδρόμους και στα αεροδρόμια της χώρας. Το βασικό αίτημα των συνδικάτων είναι σημαντική αύξηση των αποδοχών μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών και το γεγονός ότι απεργούν ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι σε σιδηροδρόμους και αεροδρόμια προκαλεί τεράστια προβλήματα και στις υπόλοιπες μεταφορές και γενικότερα στη λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στην ιδιωτική οικονομία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ένωσης αεροδρομίων ADV, από την απεργία ακυρώνονται σήμερα 380.000 πτήσεις στα αεροδρόμια Φρανκφούρτης, Μονάχου, Ντίσελντορφ, Αμβούργου κ.α. Μόνη εξαίρεση είναι το το αεροδρόμιο του Βερολίνου, το οποίο παραμένει σε λειτουργία. Επίσης, από τα μεσάνυχτα δεν λειτουργούν μετρό και περιφερειακοί σιδηρόδρομοι σε επτά από τα 15 ομόσπονδα κρατίδια: Βάδη-Βυρτεμβέργη, Βαυαρία, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Έσση, Κάτω Σαξονία, Ρηνανία-Παλατινάτο, Σαξονία.

Γερμανία: 24ωρη απεργία παραλύει τις μεταφορές – Κινητοποιήσεις για καλύτερους μισθούς

Τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, μετά τις στάσεις εργασίας των προηγούμενων ημερών, με βασικό αίτημα τις μισθολογικές αυξήσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας ήταν μέχρι τώρα άκαρπες.

Το συνδικάτο Verdi εκπροσωπεί περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, στα κρατίδια και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Με τον πληθωρισμό να έχει εκτιναχτεί στο 6,9% την προηγούμενη χρονιά και να κινείται και το τρέχον έτος σε υψηλά επίπεδα, το συνδικάτο Verdi ζητά μισθολογικές αυξήσεις 10,5% και ελάχιστη αύξηση 500 ευρώ το μήνα. Αυτό θα σήμαινε αύξηση μισθών έως και 25% για πολλούς εργαζόμενους με χαμηλότερα εισοδήματα. Το συνδικάτο σιδηροδρομικών μεταφορών EVG διεκδικεί μεγαλύτερες αυξήσεις 12% και τουλάχιστον 650 ευρώ περισσότερα μηνιαίως για τους 180.000 εργαζόμενους της Deutsche Bahn.

Η προσφορά της εργοδοτικής πλευράς, (ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, υπουργεία κρατιδίων και τοπική αυτοδιοίκηση), ήταν αύξηση μισθών 5% σε δύο βήματα για τους επόμενους 27 μήνες και ένα αφορολόγητο εφάπαξ ποσό αποζημίωσης πληθωρισμού 2.500 ευρώ. Το ίδιο προσφέρει και η Deutsche Bahn στους δικούς της υπαλλήλους.

Σήμερα, 27 Μαρτίου, πραγματοποιείται στο Πότσνταμ νέος γύρος διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Αν και αυτός αποβεί άκαρπος, δεν αποκλείεται την προειδοποιητική απεργία να ακολουθήσει απεργιακός αγώνας διαρκείας.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γεώργιος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος