Γεωργία: Η αντιπολίτευση τίμησε την 20η επέτειο από την Επανάσταση των Ρόδων

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γεωργία, το οποίο ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος υπό κράτηση, τίμησε την Πέμπτη την 20ή επέτειο της Επανάστασης των Ρόδων, ένα πρωτοφανές κύμα διαμαρτυρίας που είχε εξαπολύσει αυτός ο φιλοδυτικός μεταρρυθμιστής, αναφέρει το AFP.

Αυτό το κίνημα, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2003 μετά από αμφιλεγόμενες εκλογές, είχε αφαιρέσει από την εξουσία τον Eduard Şevardnadze, ο οποίος κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή από τη δεκαετία του 1970.

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι έγινε πρόεδρος αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και ξεκίνησε μια πολιτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αψηφώντας τη Μόσχα.

Περίπου 1.000 μέλη του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος (MNU) συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Γεωργίας Τιφλίδα, ζητώντας την απελευθέρωση του πρώην αρχηγού του κράτους, του οποίου η ολοένα και πιο επισφαλής κατάσταση της υγείας προκαλεί ανησυχία.

«Η ιδέα μιας ενωμένης, ισχυρής, δημοκρατικής, ευρωπαϊκής και ελεύθερης Γεωργίας ήταν η κινητήρια δύναμη της Επανάστασης των Ρόδων και του ηγέτη της Σαακασβίλι», δήλωσε η εκπρόσωπος του MNU, Τίνα Μποκουτσάβα, ενώπιον των συγκεντρωμένων.

«Η τρομερή αδικία που είναι η κράτηση του Σαακασβίλι πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος οδήγησε τη Γεωργία από το 2004 έως το 2013 προτού εξοριστεί στο εξωτερικό για οκτώ χρόνια, κυρίως στην Ουκρανία, συνελήφθη κατά την επιστροφή του στη χώρα του το 2021, σε υπόθεση κατάχρησης εξουσίας που o ίδιος θεωρεί ως πολιτικά υποκινούμενη.

Επί του παρόντος, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι είναι ο κύριος ηγέτης της γεωργιανής αντιπολίτευσης.

Ο 55χρονος πολιτικός ισχυρίζεται ότι υπέστη κακομεταχείριση στη φυλακή και οι γιατροί έχουν εκφράσει ανησυχία για την υγεία του, η οποία φαίνεται να επιδεινώνεται μετά από μια 50ήμερη απεργία πείνας πέρυσι.

Γεωργία: Η αντιπολίτευση τίμησε την 20η επέτειο από την Επανάσταση των Ρόδων
(Irakli Gedenidze/Photo via AP)

«Η Επανάσταση των Ρόδων άλλαξε την ιστορία της Γεωργίας για πάντα και εξασφάλισε τη θέση της στον κόσμο», έγραψε ο Σαακασβίλι στο Facebook. «Η επανάστασή μας έθεσε τα θεμέλια για την καταστροφή του μετασοβιετικού ρωσικού συστήματος και έκανε τη Γεωργία παράδειγμα προς μίμηση», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος ξεκίνησε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και κατάφερε να περιορίσει τη διαφθορά που άλωνε τους γεωργιανούς θεσμούς.

Ωστόσο πολλοί επικριτές κατήγγειλαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του παραβιάσεις των ελευθεριών και μια αυταρχική παρέκκλιση, αναφέροντας ιδίως τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

 Τη Γεωργιανή επανάσταση ακολούθησαν άλλα παρόμοια κινήματα, όπως η φιλοδυτική Πορτοκαλί Επανάσταση στην Ουκρανία, το 2004.Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν έτυχαν θετικής αντιμετώπισης από το Κρεμλίνο, που ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της επιρροής του στις χώρες του πρώην σοβιετικού χώρου, σημειώνει το AFP.

Πηγή: agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος