Γενεύη: Διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών για το συριακό δύο μέρες μετά την έναρξή τους

Μόλις δύο μέρες μετά την επίσημη έναρξη των πρώτων διεθνών ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα ανακοίνωσε την Τετάρτη την διακοπή τους για τρεις εβδομάδες, λόγω έλλειψης προόδου.

Ο κ. Μιστούρα προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να τερματίσουν έναν πόλεμο που διαρκεί πέντε χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει άλλα τέσσερα εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Οι συνομιλίες στόχευαν αρχικά στην κατάπαυση του πυρός και στο σχεδιασμό για μια σταδιακή πολιτική μετάβαση μέσω εκλογών, σύντομα όμως κατέληξαν στην συζήτηση για την αντιμετώπιση πιο βασικών αναγκών, όπως την προμήθεια τροφής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε πεινασμένους και τραυματισμένους πολίτες των πολιορκημένων πόλεων.

Εξάλλου, οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν ούτε στο ποιος θα έπρεπε να συμμετάσχει στις συνομιλίες και πιο συγκεκριμένα, ποιος θα αντιπροσώπευε την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Άσαντ.

«Πρέπει να είμαι ειλικρινής, είναι ώρα για διακοπή» είπε ο κ. ντε Μιστούρα στους δημοσιογράφους, εμφανώς ενοχλημένος από την έλλειψη προόδου.

«Ειλικρινά, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μετά την πρώτη εβδομάδα των προκαταρκτικών συνομιλιών, πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά, όχι μόνο από εμάς, αλλά και από τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Οι συνομιλίες αναβάλλονται μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.

Πηγή:www.nytimes.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος