Gen Ζ: Ένας αστάθμητος παράγοντας για τις εκλογές στις ΗΠΑ – Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν

Περίπου 41 εκατομμύρια ψηφοφόροι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα ανήκουν στη Γενιά Ζ (Gen Z), γεννημένοι δηλαδή μεταξύ 1996 και 2012 και σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες βλέπουν με μεγαλύτερη συμπάθεια το Δημοκρατικό Κόμμα του σημερινού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Μπορούν να αποτελέσουν λοιπόν μια σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων για τους Δημοκρατικούς για τις εκλογές του Νοεμβρίου, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αποφασίσουν να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Ερευνών Δημόσιας Θρησκείας (Public Religion Research Institute – PRRI), με έδρα στην Ουάσιγκτον, διαπιστώνει ότι η Γενιά Ζ είναι η πλέον διαφοροποιημένη φυλετικά και σεξουαλικά γενιά μέχρι σήμερα, καθώς και η πιο προοδευτική. Χαρακτηριστικά, πάνω από το ένα τέταρτο των νέων αυτής της γενιάς δηλώνουν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, σε σχέση με το 4% που ανιχνεύεται ανάμεσα στους boomers (άτομα γεννημένα μεταξύ 1946-1964). Επίσης, ένα αξιοσημείωτο 15% δηλώνει ότι υιοθετεί μια αμφισεξουαλική συμπεριφορά.

Gen Ζ: Ένας αστάθμητος παράγοντας για τις εκλογές στις ΗΠΑ – Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Leo Correa)

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν άλλα αποτελέσματα παλαιότερων ερευνών που κατέληγαν επίσης σε παρόμοια συμπεράσματα. Στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, πολλές φορές γίνεται αναφορά στις ομοφυλοφιλικές προτιμήσεις των νέων της Gen Z, ή απλά ότι είναι πιο «ευέλικτοι» στις προτιμήσεις τους σε σχέση με άλλες γενιές, ενώ συχνά εκφράζεται ότι πλέον στις μέρες μας είναι πιο εύκολο για κάποιο άτομο να αποδεχτεί τη σεξουαλική του ταυτότητα και να ζήσει πιο αυθεντικά.

«Παρακολουθούμε το τέλος της ηγεμονίας του λευκού χριστιανού αρσενικού στις ΗΠΑ» σχολίασε για τα αποτελέσματα της έρευνας η καθηγήτρια νομικής στο Χάρβαρντ και τρανς ινφλουένσερ, Αλεχάντρα Καραμπάγιο.

Στον αντίποδα, ο Τζέι Ρίτσαρντς, από τη συντηρητική δεξαμενή σκέψης (think tank) Heritage Foundation και άλλοι αναλυτές παρόμοιας προσέγγισης θεωρούν ότι αυτά τα μεγάλα ποσοστά της Γενιάς Ζ που αυτοπροσδιορίζονται κατά τρόπο διαφορετικό από τον παραδοσιακό κάνουν περισσότερο δήλωση σύμπλευσης με τη μόδα παρά σεξουαλική επανάσταση.

Πολιτικές προτιμήσεις   

Τα μέλη αυτής της γενιάς δείχνουν ξεκάθαρα την προτίμησή τους στις φιλελεύθερες πολιτικές. Ανάμεσα στους 6.000 συμμετέχοντες στην έρευνα του PRRI, το 36% δηλώνει ότι προτιμά τους Δημοκρατικούς απέναντι στο 21% που προσανατολίζεται προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Παρ’ όλα αυτά, οι νεαροί Αμερικανοί πολλές φορές δεν εμφανίζονται ευχαριστημένοι από τη θητεία του Τζο Μπάιντεν, αφού πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αναλάβει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα στη Γάζα, όπου θεωρούν ότι δεν έκανε πολλά πράγματα για να εμποδίσει την τεράστια ισραηλινή επιθετικότητα.  

Gen Ζ: Ένας αστάθμητος παράγοντας για τις εκλογές στις ΗΠΑ – Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν
Συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων στην Ουάσιγκτον (AP Photo/Jose Luis Magana)

Η διευθύνουσα σύμβουλος του PRRI, Μελίσα Ντέκμαν, σχολίασε ότι οι νεαροί ενήλικες σήμερα εμφανίζονται συχνά ήδη κουρασμένοι, εκφράζοντας λιγότερη εμπιστοσύνη στους θεσμούς από τις παλαιότερες γενιές, αν και συμμετέχουν στα πολιτικά πράγματα στα ίδια ή ακόμη και σε υψηλότερα επίπεδα.      

Τέλος, η Γενιά Ζ μοιάζει να γυρνά την πλάτη της και στο χριστιανισμό ή άλλες μορφές οργανωμένης θρησκείας. Μόλις το 27% αυτών των νέων αυτοπροσδιορίζονται ως χριστιανοί, σε σχέση με το 54% που έφτανε το ποσοστό θρησκευόμενων χριστιανών μεταξύ των boomers. Μάλιστα, το ένα τρίτο της Gen Z δηλώνει ότι δεν αισθάνεται συνδεδεμένο με κανενός είδους θρησκεία.

Πηγή: Daily Mail   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος