Με μία λάθος ψήφο «πέρασε» η νέα εργασιακή μεταρρύθμιση στην Ισπανία 12 χρόνια μετά

Μετά από 17 συμφωνίες και εννέα μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτικών ενώσεων, με διαιτητή το υπουργείο Εργασίας, η νέα εργασιακή μεταρρύθμιση είναι πλέον γεγονός στην Ισπανία.

Μετά από πολύωρη κοινοβουλευτική συζήτηση επικυρώθηκε η νέα μεταρρύθμιση με 175 ψήφους υπέρ και 174 κατά, μόλις με διαφορά μίας ψήφου και για μία εργασιακή μεταρρύθμιση μετά από 12 χρόνια.

Η κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Ουνίδας Ποδέμος είχε τη στήριξη και των φιλελεύθερων Θιουδαδάνος και αρκετών μικρότερων κομμάτων εκτός από το κόμμα ERC ( Καταλανική Εθνικιστική αριστερά) και το PNV ( Βάσκοι εθνικιστές). Την μεταρρύθμιση καταψήφισαν το Λαϊκό Κόμμα, η ακροδεξιά Βοξ και άλλα μικρότερα κόμματα.

Η υπουργός Εργασίας και γ’ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιολάντα Ντίαθ, υπερασπίστηκε από το βήμα ότι η μεταρρύθμιση τελειώνει «την κουλτούρα της επισφάλειας της αγοράς εργασίας» και ότι είναι ένα «ιστορικό κείμενο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας».

Το περιεχόμενο των 48 σελίδων της μεταρρύθμισης έχει την έγκριση των Βρυξελλών και αυτό αποτυπώθηκε και στην επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τον Πέδρο Σάντσεθ την περασμένη εβδομάδα.

Στο κείμενο αποφασίζονται θέματα όπως η κατάργηση ή περιορισμός των προσωρινών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες μετατρέπονται σε αορίστου ενώ οι συλλογικές συμβάσεις υπερισχύουν των εταιρικών σε μισθολογικά ζητήματα. Από εδώ και στο εξής η εταιρία δεν θα μπορεί να επιβάλει μονομερώς θέματα όπως η εργάσιμη ημέρα, ο μισθός, οι βάρδιες και οι αρμοδιότητες του εργαζομένου χωρίς την επίβλεψη των περιφερειακών ή κρατικών εργατικών αρχών.

Επίσης με βάση τη συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών φορέων και της κυβέρνησης, ανοίγει ο δρόμος να εφαρμοστεί στην Ισπανία ένα μοντέλο παρόμοιο με το γερμανικό kurzabeit, το οποίο θα ονομάζεται Μηχανισμός RED, του οποίου η εφαρμογή θα απαιτεί την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η μεταρρύθμιση επηρεάζει περίπου 20 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ισπανία.

Ανταπόκριση από Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος