Αδιάκοπο σφυροκόπημα στη Γάζα – Διεθνής κινητοποίηση για κατάπαυση του πυρός

Η μοναδική κλινική που έκανε τεστ για τον νέο κορονοϊό στα παλαιστινιακά εδάφη, είναι μεταξύ των τελευταίων στόχων από μαχητικά της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που τις τελευταίες ώρες  στοχοποιεί το  “μετρό” των Παλαιστινίων, όπως χαρακτηρίζονται οι σήραγγες κάτω από τη Γάζα. Την ίδια ώρα σειρήνες αεράμυνας ηχούσαν στο βόρειο Ισραήλ ενώ σε παράλληλο μέτωπο, ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο όπου έδρεύει η φλοιρανική Χεζμπολάχ,  εναντίον του βόρειου Ισραήλ. Πυρ με πυροβόλα άνοιξε ως απάντηση ο ισραηλινός στρατός.

Περίπου 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί και 2.500 έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας των βομβαρδισμών, ενώ οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, βύθισαν τη Λωρίδα της Γάζας στο σκοτάδι σχεδόν ολόκληρη.

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που μαζί με τη Τζιχάντ “αναλαμβάνει την ευθύνη” για 3.500 ρουκέτες κατά του Ισραήλ προειδοποιεί το Τελ Αβίβ να  «σταματήσει να βάζει στο στόχαστρο αμάχους».

Η «γραμμή» της κυβέρνησής του είναι να «συνεχίσουμε» τα πλήγματα στους «τρομοκράτες», είπε χθες ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενώ είχε μόλις συνομιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Μέσα σε οκτώ ημέρες εχθροπραξιών έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας 212 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 61 παιδιά, ενώ άλλοι 1.400 και πλέον έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Υγείας στη Γάζα. Στην ισραηλινή πλευρά, έχουν χάσει τη ζωή τους 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, και έχουν τραυματιστεί άλλοι 294 εξαιτίας των ρουκετών.

Επίσκεψη Δένδια σε Ιερουσαλήμ, Ραμάλα, Αμμάν και Κάιρο

Σε μια προσπάθεια η Ελλάδα να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας που θα διευκολύνει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός , ο Νίκος Δένδιας,  είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ΥΠΕΞ στην περιοχή από την έναρξη της κρίσης.

Τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Στις Βρυξέλλες αναμένεται να γίνει συζήτηση για τη σύρραξη, τη φονικότερη από το καλοκαίρι του 2014, στη διάρκεια έκτακτου συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει ξανά εκτάκτως – για τέταρτη φορά – κεκλεισμένων των θυρών σήμερα, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αρνούνται κοινό ψήφισμα- έκκληση να «τερματιστεί η βία».

Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν υπενθυμίζει στο Ισραήλ ότι αναμένονται εξηγήσεις για την ισοπέδωση 13όροφου συγκροτήματος όπου στεγάζονταν ξένα πρακτορεία , ενώ  “χωρίς αποδείξεις” το Ισραήλ χαρακτήρισε αιτιολόγησε το πλήγμα ως στόχο κατά της Χαμάς.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, υπεραμύνθηκε χθες της «διακριτικής» αλλά «εντατικής» διπλωματικής προσέγγισης των ΗΠΑ στο ζήτημα.

Στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον Αμερικανικό απεσταλμένο Χάντι Αμρ να υπάρξει «παρέμβαση» της Ουάσινγκτον.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εργάζονται για να υπάρξει μεσολάβηση ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία και λογαριάζουν στην υποστήριξη της Ιορδανίας. Θεωρητικά παραμένει ανοικτός άλλος ένας δίαυλος επαφής, μέσω ΟΗΕ, με τη συμβολή του Κατάρ και της Αιγύπτου.

“Κίνδυνος ευρύτερης αποσταθεροποίησης”

«Η εκτίμησή μου είναι ότι υπάρχει κίνδυνος μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης και κίνδυνος μιας ολόκληρης σειράς αρνητικών συνεπειών εάν συνεχιστούν οι μάχες», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, λίγο πριν την προσγείωσή του στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με συμμάχους του ΝΑΤΟ .

Eπίθεση Ερντογάν σε Μπάιντεν για τη Γάζα: Έχεις βαμμένα τα χέρια σου με αίμα

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε με σφοδρούς χαρακτηρισμούς και στο Ισραήλ. «Είναι δολοφόνοι, τόσο που σκοτώνουν παιδιά ηλικίας πέντε, έξι ετών. Να ρουφούν αίμα, αυτό είναι το μόνο που τους ικανοποιεί», είπε.

Συνέχισε κατηγορώντας την Αυστρία που ύψωσε την ισραηλινή σημαία σε κυβερνητικά κτίρια την Παρασκευή σε ένδειξη «αλληλεγγύης» στο εβραϊκό κράτος.

«Το αυστριακό κράτος πιθανότατα προσπαθεί να αναγκάσει τους μουσουλμάνους να πληρώσουν τον λογαριασμό για τη γενοκτονία που διέπραξε εναντίον των Εβραίων», είπε.

Παράλληλα ο Ερντογάν πρότεινε τη σύσταση επιτροπής «στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι των τριών θρησκειών (Ισλάμ, Ιουδαϊσμός και Χριστιανισμός) για τη διοίκηση της Ιερουσαλήμ», το ανατολικό τμήμα της οποίας κατέχει το Ισραήλ για πάνω από 50 χρόνια.

«Γράφετε ιστορία με χέρια βαμμένα σε αίμα», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν, επικρίνοντας την αμερικανική κυβέρνηση ιδιαίτερα για την έγκριση πώλησης νέων οπλικών συστημάτων στο Ισραήλ «που εξαπολύει δυσανάλογες επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας».

Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Ισραήλ και κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται το Κογκρέσο να αντιταχθεί στη συμφωνία, παρά τις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρεται ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης σχολιάζοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «σήκωσε την σημαία του ιερού πολέμου εναντίον του Ισραήλ αλλά στο εσωτερικό απλώς «μπετονάρει» τους ψηφοφόρους που ήδη είχε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος