Γάζα: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν μέσα στις επόμενες 48 ώρες – Η στάση του Ισραήλ και οι δηλώσεις Νετανιάχου

Ο Τομ Φλέτσερ, αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4 πως εάν δεν φτάσουν άμεσα ανθρωπιστικές προμήθειες στη Γάζα, 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν μέσα στις επόμενες 48 ώρες από έλλειψη τροφής και φαρμάκων.

Όπως σημείωσε, μόλις πέντε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως παιδικές τροφές και είδη διατροφής, κατάφεραν να διασχίσουν τα σύνορα χθες, μετά από 11 εβδομάδες αποκλεισμού. Ωστόσο, τα φορτία αυτά παραμένουν κοντά στα σύνορα και δεν έχουν ακόμη φτάσει στις περιοχές που έχουν ανάγκη.

«Χρειαζόμαστε να πλημμυρίσουμε τη Γάζα με ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε ο Φλέτσερ, επισημαίνοντας ότι σκοπός είναι να σωθούν όσο περισσότερα από τα 14.000 μωρά γίνεται. «Το νούμερο αυτό είναι φρικιαστικό, αλλά είναι η πραγματικότητα. Κι αν δεν φτάσει το γάλα και η διατροφή που χρειάζονται, θα χαθούν χιλιάδες ζωές», πρόσθεσε.

Απαντώντας στο πώς προκύπτει το νούμερο των 14.000 βρεφών, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι βασίζεται στις εκτιμήσεις των «ισχυρών ομάδων του ΟΗΕ στο πεδίο, οι οποίες, αν και έχουν δεχθεί απώλειες, συνεχίζουν να βρίσκονται στα ιατρικά κέντρα και στα σχολεία, προσπαθώντας να καταγράψουν τις ανάγκες».

Ο Φλέτσερ χαρακτήρισε τη βοήθεια που έφτασε «σταγόνα στον ωκεανό» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί με αποφασιστικότητα. Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Καναδά που ζητούσε από το Ισραήλ αλλαγή πορείας, τη χαρακτήρισε «έντονες δηλώσεις», αλλά σημείωσε ότι το πραγματικό τεστ είναι αν ο ΟΗΕ θα μπορέσει να αυξήσει την είσοδο βοήθειας.

Γάζα: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν μέσα στις επόμενες 48 ώρες – Η στάση του Ισραήλ και οι δηλώσεις Νετανιάχου
(AP Photo/Abdel Kareem Hana)

«Οι άνθρωποι άρχισαν να λιποθυμούν από την έλλειψη φαγητού και την πείνα. Δεν ξέρουμε τι να ταΐσουμε τα παιδιά μας. Δεν υπάρχουν ούτε φακές, ούτε ρύζι, ούτε αλεύρι, ούτε οποιοδήποτε άλλο είδος τροφής. Τα λαχανικά δεν είναι διαθέσιμα. Κανείς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να αγοράσει μια ντομάτα. Κανείς δεν μπορεί να αγοράσει μια σακούλα αλεύρι…Δεν μπορούμε να βρούμε ούτε ένα κομμάτι ψωμί για να ταΐσουμε τα παιδιά μας» δήλωσαν Παλαιστίνιοι, μιλώντας στο BBC.

Η στάση του Ισραήλ και οι δηλώσεις Νετανιάχου

Χθες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η απόφαση να επιτραπεί η είσοδος μιας «ελάχιστης» ποσότητας βοήθειας, μετά από 11 εβδομάδες αποκλεισμού της Γάζας, ήταν αποτέλεσμα της πίεσης των συμμάχων.

«Δεν πρέπει να φτάσουμε σε κατάσταση λιμού, τόσο από πρακτική όσο και από διπλωματική άποψη», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Πρόσθεσε ότι οι «μεγαλύτεροι φίλοι του Ισραήλ στον κόσμο» είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τις «εικόνες μαζικής πείνας».

Το Ισραήλ λέει ότι ο αποκλεισμός έχει σχεδιαστεί για να ασκήσει πίεση στη Χαμάς, η οποία εξακολουθεί να κρατά 58 ομήρους – έως και 23 από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για κατάχρηση και κλοπή της βοήθειας, κάτι που η Χαμάς αρνείται.

Ο Νετανιάχου λέει ότι μέχρι το Ισραήλ να μπορέσει να δημιουργήσει «μια αποστειρωμένη περιοχή υπό τον έλεγχο των IDF για τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων» θα επιτρέψει μόνο μια «ελάχιστη, βασική γέφυρα» για να αποτρέψει την πείνα.

Με πληροφορίες από BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος