Νέα δραματική εξέλιξη σημειώθηκε στην υπόθεση της εξαφάνισης της 11χρονης Λιανά στη Γαλλία, καθώς εντοπίστηκε σορός κοντά στο σημείο όπου το παιδί είχε θεαθεί για τελευταία φορά. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως αν πρόκειται για τη σορό της ανήλικης, ωστόσο οι γαλλικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΕΡΤnews στο Παρίσι, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ στη γαλλική κοινή γνώμη, όχι μόνο λόγω της εξαφάνισης της 11χρονης, αλλά και εξαιτίας των σοβαρών ερωτημάτων που εγείρονται για τη διαχείριση προηγούμενων καταγγελιών εις βάρος του βασικού υπόπτου.
Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρελά, ο οποίος έχει ήδη προφυλακιστεί και αντιμετωπίζει κατηγορίες για την απαγωγή της ανήλικης. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως, τα τελευταία χρόνια είχαν κατατεθεί τουλάχιστον τρεις καταγγελίες εις βάρος του για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς ανηλίκων από 7 έως 10 ετών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστική δικαστική εξέλιξη.
Μάλιστα, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα για την εξαφάνιση της Λιανά, εμφανίστηκε και τέταρτος πατέρας καταγγέλλοντας ότι και το δικό του παιδί είχε πέσει θύμα του ίδιου άνδρα. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΕΡΤnews, τρεις από τις τέσσερις υποθέσεις αφορούν καταγγελίες για βιασμούς ανήλικων κοριτσιών.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η υπόθεση καταγγελίας που είχε υποβληθεί τον Αύγουστο του 2025. Όπως αναφέρθηκε, ένα κορίτσι φέρεται να βιάστηκε κατ’ επανάληψη στο σπίτι του υπόπτου, αφού είχε προσκληθεί εκεί από την κόρη του. Η οικογένεια κατέθεσε μήνυση, ωστόσο η υπόθεση παρέμεινε επί εννέα μήνες χωρίς να προχωρήσει, ενώ ο 41χρονος δεν είχε κληθεί ούτε καν να καταθέσει στο πλαίσιο ανακριτικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο φερόμενος ως δράστης φέρεται να απείλησε ακόμη και με αυτοκτονία προκειμένου το ανήλικο θύμα να ανακαλέσει τις καταγγελίες του, γεγονός που επιβάρυνε περαιτέρω την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού.
Όσον αφορά τη Λιανά, οι αρχές εκτιμούν ότι ο ύποπτος είχε αναπτύξει στενή σχέση με το παιδί μέσω της φιλίας της με την κόρη του. Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν, φέρεται να την προσέγγιζε συστηματικά, να της έκανε δώρα, να επικοινωνούσε μαζί της τηλεφωνικά και να την περιμένει έξω από το σχολείο της, προκαλώντας την ανησυχία των γονέων της.
Οι ερευνητές εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο η 11χρονη να υπέστη σεξουαλική κακοποίηση πριν από τον θάνατό της, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν.
Στο μεταξύ, η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις θεσμικού σκανδάλου, καθώς καταγγέλλεται αδράνεια των αρχών απέναντι σε επανειλημμένες αναφορές για τη δράση του 41χρονου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Θωμαΐς Παπαϊωάννου, μητέρα ανήλικου θύματος είχε επανειλημμένα επικοινωνήσει με τις αστυνομικές υπηρεσίες ζητώντας ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης, χωρίς αποτέλεσμα.
Μετά τις αποκαλύψεις, η εισαγγελία ανακοίνωσε την έναρξη διοικητικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί πώς τρεις τουλάχιστον σοβαρές καταγγελίες εις βάρος του ίδιου προσώπου δεν οδήγησαν σε έγκαιρη παρέμβαση των αρχών.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία και αναμένεται να πυροδοτήσει ευρύτερη συζήτηση για τις ευθύνες των δικαστικών και αστυνομικών αρχών στη διαχείριση καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Παράλληλα, οι εγκληματολογικές έρευνες συνεχίζονται. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη αίματος στο όχημα του υπόπτου που να αποδεικνύουν ανθρωποκτονία, ενώ από την εξέταση του κινητού τηλεφώνου του προέκυψε ότι διατηρούσε επικοινωνία με μεγάλο αριθμό ανήλικων κοριτσιών.
Ανταπόκριση Παρίσι – Θωμαΐς Παπαϊωάννου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος