Γαλλία: Προβάδισμα Μακρόν έναντι Λεπέν – Ντέρμπι στον δεύτερο γύρο δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία στις 24 Απριλίου. Νέα καμπάνια δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα και μάλιστα από τον βορρά, «φέουδο» της Λεπέν, ο Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς, όπως είπε, τίποτα δεν έχει κριθεί. Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία δημοκρατικού μετώπου, μπλοκάροντας την άκρα δεξιά. «Αυτό που διακυβεύεται στις 24 Απριλίου είναι κοινωνική επιλογή, επιλογή πολιτισμού», σημείωσε η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Εξαιρετικά αμφίρροπος αναμένεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού TF1 που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων. Eκτιμάται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει με 51% έναντι 49% για τη Μαρίν Λεπέν. Αυτό σημαίνει ότι παρά τις παραινέσεις πολλών υποψηφίων και πολιτικών αρχηγών υπέρ της ψήφου στον Μακρόν, οι ψηφοφόροι των κομμάτων τους σε σημαντικό βαθμό δεν τους ακολουθούν.

O Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στον πρώτο εκλογικό γύρο με ποσοστό 28%, έναντι 23% που συγκεντρώνει η Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Μικρότερη από μια μονάδα εκτιμάται πως είναι πλέον η διαφορά ανάμεσα στην Μαρίν Λεπέν και τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, με βάση την καταμέτρηση των ψήφων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ipsos-Sopra Steria, η Λεπέν συγκεντρώνει το 23% έναντι 22,2% του Ζαν Λικ Μελανσόν.

Η υποψήφια της κεντροαριστεράς και δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ανακοίνωσε τη στήριξή της στον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, καλώντας τους υποστηρικτές τους να τον ψηφίσουν. Η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές και ο Γιανίκ Ζαντό από τους Οικολόγους έχουν επίσης δηλώσει τη στήριξή τους στον Εμανουέλ Μακρόν. Οι τέσσερις αυτοί υποψήφιοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Ο Μελανσόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν την Λεπέν.

Ο εθνικιστής ακροδεξιός υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Γαλλίας, η Δημοκρατική Συνομοσπονδία Εργασίας (CFDT), κάλεσε τα μέλη του να ψηφίσουν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν δεν θα γίνει πρόεδρος.

Άνετο προβάδισμα Μακρόν στον πρώτο γύρο

Άνετο προβάδισμα με διαφορά 4,5 μονάδων στον απερχόμενο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 28,1-29,5%, ενάντι της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν που φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό από 23,3% έως 24,4% έδωσαν τα έξιτ πολ που δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις έκλεισαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας Le Monde ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων έναντι 23,3% της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν με 20,1%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,6% των ψήφων έναντι 24,4 % της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20%.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον σταθμό Antenne 2 o Mακρόν λαμβάνει 28,1%, η Λεπέν 23,3% και ο Μελανσόν 20%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού ΒFM, ο Μακρόν συγκεντρώνει το 28,5% των ψήφων έναντι 24,2% για την Λεπέν. Ακολουθούν με 20,2% ο Ζαν Λικ Μελανσόν, με 7,1% ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ και με 5,1% η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινούνται κάτω από το 5%.

Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα θεωρείται σχετικά ικανοποιητικό για τον Μακρόν, λιγότερο ικανοποιητικό για την Λεπέν, εξαιρετικά ικανοποιητικό για τον Μελανσόν, αρνητικό για τον Ερίκ Ζεμούρ και «καταστροφικό» για τα κάποτε παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας, δηλαδή τους Ρεπουμπλικανούς, τους Οικολόγους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές.

Μόλις ανακοινώθηκαν τα πρώτα έξιτ πολ, ενθουσιασμός επικράτησε στο στρατόπεδο του Μακρόν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος