Εκλογές στη Γαλλία: Η άτονη προεκλογική καμπάνια, οι 49 εκατ. ψηφοφόροι και οι δημοσκοπήσεις

Ήταν μία περίεργη, άτονη, παράδοξη, άυλη προεκλογική καμπάνια, αυτή για τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής στη Γαλλία. Σχεδόν 49 εκατομμύρια ψηφοφόροι πάνε στις κάλπες και οι δημοσκοπικές έρευνες τους εμφανίζουν κουρασμένους ανήσυχους ανασφαλείς για το παρόν και μέλλον. Κι έχουν δίκιο. Ήταν πρωτόγνωρη η πενταετία του Εμανουέλ Μακρόν. Κίτρινα γιλέκα, πανδημία, Ουκρανία.

Ανταπόκριση Παρίσι Θωμαϊς Παπαϊωάννου

«Ψήφισα Μακρόν. Κι ελπίζω να τον ψηφίσουν κι άλλοι, φοβάμαι πολύ τα άκρα, τον Ζεμούρ…» λέει μια Γαλλίδα έχοντας μόλις ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα.

Στις δημοσκοπήσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν έρχεται 1ος στην πρόθεση ψήφου, με 26%. Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπεν δεύτερη με 25% και 3ος ο ακροαριστερός Ζαν Λυκ Μελανσόν 17%.

Η μόνη έκπληξη του πρώτου γύρου θα ήταν η πρωτιά της Μαρίν Λεπεν. Κονταροχτυπιέται με τον Εμανουέλ Μακρόν. Γιατί; Η αποχή που αναμένεται ρεκόρ για προεδρική εκλογή τη βασίλισσα των εκλογών στη Γαλλία, η χρήσιμη ψήφος και/ή η επιλογή της τελευταίας στιγμής.

Εκλογές στη Γαλλία: Η άτονη προεκλογική καμπάνια, οι 49 εκατ. ψηφοφόροι και οι δημοσκοπήσεις
(AP /Daniel Cole)

Πραγματικά περίεργη καμπάνια. Το θέμα που κυριάρχησε, η αγοραστική δύναμη. Περάσαμε από το τέλος του κόσμου, ο πόλεμος στην Ουκρανία, στο τέλος του μήνα, το πορτοφόλι. Οι Γάλλοι είχαν επιλογή μεταξύ πολλών πολιτικών εκπομπών αλλά κανένα ντιμπέιτ με όλους τους 12 υποψήφιους. Ο Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε. Οι υπόλοιποι τον κατηγορούν για δημοκρατικό έλλειμμα. Ξεχασμένο το συνταξιοδοτικό, οι κοινωνικές πολιτικές, η ενεργειακή, διατροφική εμβολιαστική ανεξαρτησία, η άμυνα, η παιδεία.

Άραγε θα δούμε στον δεύτερο γύρο και το δημοκρατικό μέτωπο εναντίον της ακροδεξιάς να μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας; Ένα μέτωπο κατά του Μακρόν θα το αντικαταστήσει; Απάντηση, Κυριακή 24 Απριλίου, β γύρος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος