Γαλλία: Οι Συντηρητικοί υπερίσχυσαν της άκρας δεξιάς στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών (vid)

Η πανωλεθρία του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν επιβεβαιώνεται από το γαλλικό υπουργείο εσωτερικών μετά το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, κατά τις οποίες ο μεγάλος νικητής είναι οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί του Νικολά Σαρκοζί που κατάφεραν να επικρατήσουν σε 7 συνολικά περιφέρειες, τη στιγμή που οι Σοσιαλιστές αναδείχθηκαν νικητές σε 5.

Βαριά ήττα υπέστη το Εθνικό Μέτωπο, που παρά το θρίαμβο του πρώτου γύρου, δεν μπόρεσε να κερδίσει έστω και μία από τις έξι περιφέρειες όπου αρχικά επικρατούσε.

Οι Συντηρητικοί ενισχύθηκαν καθοριστικά από τους Σοσιαλιστές του Προέδρου Ολάντ, οι οποίοι απέσυραν τους υποψηφίους τους, καλώντας τους ψηφοφόρους τους να προσέλθουν στις κάλπες υπέρ της κεντροδεξιάς.

Στα προπύργια της Αριστεράς που «έπεσαν» στους συντηρητικούς, συγκαταλέγεται το Παρίσι, ενώ στη Κορσική κέρδισε ένας εθνικιστής που συμμετείχε ως ανεξάρτητος.

Η συμμετοχή κυμάνθηκε σε ιστορικό ρεκόρ άνω του 51%, καταδεικνύοντας την πρόθεση των ψηφοφόρων να εμποδίσουν την επικράτηση του Εθνικού Μετώπου και της Μαρίν Λεπέν που κυριάρχησε στις εκλογές του πρώτου γύρου και στις 13 νέες περιφέρειες της Γαλλίας.

«Εδώ σταματήσαμε την πρόοδο του Εθνικού Μετώπου», δήλωσε ο συντηρητικός Ζαβιέ Μπερτράν, που συγκεντρώνει ποσοστό 57% έναντι 42,8% για τη Μαρίν Λεπέν.

Παρά την πανωλεθρία, η Λεπέν έδωσε θετικό τόνο, υποσχόμενη ότι θα συνεχίσει ακάθεκτη για τις προεδρικές εκλογές του 2017.
Γαλλία: Οι Συντηρητικοί υπερίσχυσαν της άκρας δεξιάς στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών (vid)
Η Λεπέν κατήγγειλε την «καμπάνια δυσφήμισης που αποφασίστηκε στα παλάτια της (γαλλικής) Δημοκρατίας», αναφερόμενη σε τακτική φόβου από τους ανταγωνιστές της. Μεταξύ αυτών καταγγέλει τον πρωθυπουργό, Μανουέλ Βάλς, που δήλωσε ότι το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να οδηγήσει το έθνος σε «εμφύλιο πόλεμο».

Ο Βαλς προειδοποίησε ότι το ακροδεξιό κόμμα παραμένει «επικίνδυνο» παρά την ήττα του, και προέτρεψε τη χώρα του να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό.

ΠΗΓΗ: EΡΤ1, ΑΠΕ,FRANCE 24

Διαβάστε επίσης:Ηττα της Λεπέν από το μέτωπο κατά της άκρας δεξιάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος