Γαλλία: ‘Επιπλα από οικοδομικά απόβλητα με βάση την «κυκλική οικονομία»

Μια μικρή γαλλική εταιρεία σώζει τα οικοδομικά απόβλητα από το να καταλήξουν σε χωματερές μετατρέποντάς τα σε κομψά τραπέζια, ράφια και καρέκλες.

Ο γαλλικός κατασκευαστικός τομέας παράγει περίπου 50 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως, ενώ η πρωτοβουλία των τεσσάρων Γάλλων αρχιτεκτόνων συμβάλλει στην εξοικονόμηση δύο τόνων απορριμμάτων και έξι τόνων εκπομπών CO2.

«Η γραμμική οικονομία είναι: παίρνουμε, χτίζουμε, ζει και μετά πεθαίνει», λέει ο Francois Bois , σχεδιαστής και συνιδρυτής της Maison Tournesol.

Τι είναι η κυκλική οικονομία

Σε μια κυκλική οικονομία, τα υλικά επαναχρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται για όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό δημιουργεί ένα σύστημα κλειστού βρόχου στο οποίο ελαχιστοποιούνται τα απόβλητα και εξοικονομούνται πόροι.

Το εργαστήριο της Τουλούζης είναι γεμάτο από σιδερένιες ράβδους, μεταλλικές κατασκευές και πάνελ αλουμινίο. Η βιωσιμότητα είναι το μέλλον , επιμένουν οι αρχιτέκτονες.

«Επειδή είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσεις όταν είσαι νέος αρχιτέκτονας ή νέος σχεδιαστής- έπρεπε να έχουμε κάτι που να ανταποκρίνεται στα προβλήματα της εποχής μας, στην προκειμένη περίπτωση μελλοντική έλλειψη ενέργειας και υλικών», εξηγεί ο Bois.

Από τον Μάρτιο του 2021, ο νόμος κατά των απορριμμάτων για μια κυκλική οικονομία (AGEC) απαιτεί μεταξύ 20 και 40% των προμηθειών που αγοράζονται από τις δημόσιες υπηρεσίες να προέρχονται από επαναχρησιμοποίηση ή να περιλαμβάνουν ανακυκλωμένα υλικά.

«Είναι πολύ σημαντικό να συλλέγουμε το υλικό προτού γίνει απόβλητο, γιατί είναι πολύ περίπλοκο —με τη νομοθεσία στη Γαλλία— η ανάκτηση των απορριμμάτων», αναγνωρίζει ο Bois.

Βελτιωμένη και εύκολη στη συναρμολόγηση, ανάμειξη μετάλλου και ξύλου, κίτρινου, λευκού και μαύρου, η πρώτη σειρά επίπλων “Zero”—αναφερόμενη σε “ μηδέν άνθρακα, μηδενικά απόβλητα και μηδενική προσπάθεια “—κυκλοφόρησε το 2022.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος