Γαλλία: Δύσκολες διαβουλεύσεις — Ο χρόνος πιέζει τον Μακρόν (video)

Στη Γαλλία, μετά το εκλογικό φιάσκο ο Εμανουέλ Μακρόν συνάντησε την Τρίτη 21/6 διαδοχικά τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων στην προσπάθεια να διαμορφώσει μια κοινοβουλετική πλειοψηφία. Άκουσε ήδη το πρώτο όχι από τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, και ένιωσε ένα δεύτερο καθώς ο αριστερός Ζακ Λικ Μελανσόν δεν συνάντησε καν τον Πρόεδρο Μακρόν – έστειλε δύο βουλευτές του κόμματός του. Εν τω μεταξύ – η άρτι διορισθείσα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλε την παραίτησή της στον Πρόεδρο, εν αναμονή και του ευρέως ανασχηματισμού. Προς το παρόν, δεν έγινε δεκτή.

Με τον αέρα που της έδωσαν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, η Μαρίν Λε Πεν πήγε στο Ελιζέ για τη συνάντησή της με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος επιζητώντας μια λύση στο κυβερνητικό αδιέξοδο, κάλεσε όλους τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για συνομιλίες.

Όπως δήλωσε η Μαρίν Λε Πεν: «Οι Γάλλοι πρέπει να εισακουστούν για όσα εξέφρασαν μέσω της ψήφου τους. Δεν μπορεί (ο Μακρόν) να συνεχίσει την πολιτική που ασκούσε γιατί αυτή του η πολιτική δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές».

Το χορό των συναντήσεων άνοιξαν οι επικεφαλής Σοσιαλιστών και Ρεπουμπλικανών, που αρνήθηκαν κάθε πιθανότητα συνασπισμού, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο ψήφισης νομοσχεδίων που θα συμφωνούν με τα προγράμματά τους.

Ο Κριστιάν Λακόμπ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, ανέφερε ότι: «Η προεκλογική μας εκστρατεία ήταν ως αντιπολίτευση απέναντι στην πλειοψηφία του, απέναντι στην κυβέρνησή του, παραμένουμε αντιπολίτευση, αποφασισμένοι, αποφασισμένοι αλλά υπεύθυνοι».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, δήλωσε πως: «Τώρα είναι στο χέρι του να αποφασίσει ποιο δρόμο θέλει να πάρει. Έχει λάβει το μήνυμα των πολιτών; Επαφίεται σε εκείνον να κάνει τις προτάσεις του και θα δούμε τι κράτησε απ’ όσα του είπαμε όλοι».

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν αρνήθηκε να συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν. Έδωσε το παρών στη συγκέντρωση των βουλευτών που εξελέγησαν με την Συμμαχία της Αριστεράς στο Κοινοβουλιο.

Νωρίς το πρωί η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλλε την παραίτησή της, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από το Γάλλο πρόεδρο, με τον Μελανσόν να επιμένει σε πρόταση μομφής. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της συμμαχίας της αριστεράς: «Η πρώτη δουλειά της κυβέρνησης της Ελιζαμπέτ Μπορν είναι να παρουσιαστεί μπροστά στο κοινοβούλιο και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης».

Ακολούθησε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, με τη συμμετοχή και εκείνων που ηττήθηκαν στις εκλογές. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα παραιτηθούν από τη θέση τους, όμως αναμένεται τις επόμενες μέρες να γίνει ευρύς ανασχηματισμός.

Νέο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία, με τη χώρα να μπαίνει στον αστερισμό κυβερνήσεων συνεργασίας. Διερευνητικές μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας, δύσκολες διαβουλεύσεις, καθώς ο χρόνος πιέζει τον Μακρόν.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

ανταπόκριση από το Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος