Γαλλία – αστυνομική βία: Πράσινο φως στον αμφιλεγόμενο νόμο για την «καθολική ασφάλεια»

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο στη Γαλλία για την «καθολική ασφάλεια», που ποινικοποιεί την κακόβουλη μετάδοση εικόνων αστυνομικών, ενέκρινε το Κοινοβούλιο της χώρας την Πέμπτη. Τα αριστερά αντιπολιτευόμενα κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδιο που προτάθηκε από το κόμμα του προέδρου Μακρόν με 75 ψήφους υπέρ έναντι 33 κατά, παρά τις έντονες αντιρρήσεις που προέβαλαν οι υπέρμαχοι των δημόσιων ελευθεριών.

Πυροδοτώντας διαφωνίες και κατηγορίες για την αστυνομική βία, το άρθρο 24 του νομοσχεδίου οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις από το φθινόπωρο στη Γαλλία παρά την πανδημία.

Έχοντας προκαλέσει την αντίδραση της αριστεράς, την καταγγελία του από τις δημοσιογραφικές ενώσεις αλλά υποστηριζόμενο ευρέως από τα αστυνομικά συνδικάτα, το άρθρο αυτό φιλοδοξεί να προστατεύσει τις δυνάμεις της τάξης στη διάρκεια των επιχειρήσεών τους, ποινικοποιώντας την κακόβουλη μετάδοση εικόνων των αστυνομικών.

Μέσω της Γερουσίας, όπου η δεξιά έχει την πλειοψηφία, το άρθρο ξαναγράφτηκε προκειμένου να αφαιρεθεί μια αναφορά που θεωρήθηκε ότι έπληττε την ελευθερία στην πληροφόρηση.

Η αμφισβήτηση αυτού του νομοσχεδίου στη Γαλλία εκφράστηκε στους δρόμους, μερικές φορές με βίαια επεισόδια, σε ένα κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο η αστυνομία κατηγορείται για πολλαπλές βίαιες παρεκκλίσεις.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος