G7: Ζητείται συμφωνία για την ψηφιακή φορολογία και την κλιματική αλλαγή

Η εξασφάλιση μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την ψηφιακή φορολογία αποτελεί βασική προτεραιότητα των υπουργών οικονομικών των G7 οι οποίοι συναντώνται στο Λονδίνο.

Πρόκειται για την πρώτη προσωπική συνάντηση των G7 Finance Track από το 2019, μετά από την έναρξη της πανδημίας Covid. “Θέλουμε οι εταιρείες να πληρώνουν το σωστό ποσό φόρου στο σωστό μέρος”, είπε πριν τη συνάντηση ο προεδρεύων Βρετανός καγκελάριος Ρίσι Σούνακ. 

H πρόταση του  προέδρου Τζο Μπάιντεν για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο το λιγότερο 15% επί των εταιρικών κερδών είναι μία πολύ σημαντική έκβαση που αναμένεται να επικυρωθεί σε αυτή τη συνάντηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ ωστόσο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι η μόνη που δεν συμφωνεί με την αρχική πρόταση του Αμερικάνου προέδρου για 21% φόρο επί των κερδών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις εξαρτώμενες περιοχές του, είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος παράγοντας, υπεύθυνος για σχεδόν το ένα τρίτο της εταιρικής φορολογικής κατάχρησης παγκοσμίως, σύμφωνα με ανάλυση της Γκάρντιαν.

Η απόφαση, εάν επικυρωθεί, θα αναγκάσει τις παγκόσμιες ψηφιακές όπως η Google και η Microsoft αλλά και εταιρίες προϊόντων, να πληρώνουν φόρο στην πηγή εσόδων τους, από π.χ. πωλήσεις παπουτσιών ή ψηφιακών υπηρεσιών, ανεξάρτητα από τη φυσική τοποθεσία της εταιρείας.

Αυτό θα φέρει ανατροπή σε ότι ισχύει έως τώρα από την δεκαετία του ΄20,  δηλαδή για παράδειγμα, μία ιρλανδική θυγατρική της Microsoft η οποία είχε πέρυσι κέρδος 315 δισεκατομμύρια δολάρια (222 δισεκατομμύρια λίρες), να μην καταβάλλει φόρο εταιρειών καθώς έχει έδρα στις Βερμούδες που είναι φορολογικός παράδεισος.

Από την σύνοδο των Υπουργών οικονομικών περιμένουμε επίσης αποφάσεις για την προστασία των θέσεων εργασίας, την διασφάλιση μιας πράσινης και παγκόσμιας ανάκαμψης, καθώς και μέτρα για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων χωρών του κόσμου.

Στη συνάντηση, ο Βρετανός καγκελάριος Ρίσι Σουνάκ υποδέχεται τους Υπουργούς Οικονομικών των επτά μεγαλύτερων οικονομιών (G7) του πλανήτη όπου συμμετέχουν επίσης και οι εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Γιουρογκρουπ, την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασία και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). 

Αυτοί αναλυτικά είναι:  η Chrystia Freeland από τον Καναδά, ο Bruno Le Maire από τη Γαλλία, ο Olaf Scholz από τη Γερμανία, ο Daniele Franco από την Ιταλία, ο Taro Aso από την Ιαπωνία, η Janet Yellen από τις ΗΠΑ, καθώς και η Kristalina Georgieva, Paschal Donohoe, Paolo Gentiloni, Matthias Cormann και David Malpass.

Οι υπουργοί Οικονομικών από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τον Καναδά, τη Γερμανία και την Ιταλία θα παρευρεθούν και σε διμερείς προσωπικές συναντήσεις μεταξύ τους, στο Lancaster House στο Λονδίνο.

Τα οικονομικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή

Η ομάδα θα συζητήσει μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Σούνακ θα καλέσει τους ομολόγους του να ακολουθήσουν την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου και να δεσμευτούν να υποβάλλουν αναφορές για το κλίμα, βάσει των συστάσεων της Taskforce για τις χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα (TCFD), υποχρεωτικές για όλες τις μεγάλες εταιρείες στις αντίστοιχες οικονομίες τους.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι εταιρείες θα αποκαλύπτουν συνεπείς, συγκρίσιμες πληροφορίες στους επενδυτές σχετικά με τον τρόπο που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή – επιτρέποντας στους επενδυτές να το συνυπολογίσουν στις επενδυτικές αποφάσεις και να κινητοποιήσουν κεφάλαια για να υποστηρίξουν τη μετάβαση στη μηδενική εκπομπή ρύπων.

Επιπλέον θα  εξασφαλιστεί η υποστήριξη της G7 για τα νέα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου 650 δισ. (SDR), κατανομή που θα παρέχει πόρους για χώρες χαμηλού εισοδήματος και θα υποστηρίξει την παγκόσμια ανάκαμψη.

Η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών πραγματοποιείται πριν από τη Διάσκεψη Κορυφής των Ηγετών των G7 στο Carbis Bay της Κορνουάλης στις 11-13 Ιουνίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος