G7: Γιατί δεν συναντήθηκαν ο Ουκρανός πρόεδρος με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε  «απορημένος» που δεν συναντήθηκε προσωπικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής της G7, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έλαβε νέες δεσμεύσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού καθώς και διπλωματική υποστήριξη από χώρες μέλη της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας,

Ο Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε να μιλήσει απευθείας με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, πολύ απρόθυμος μέχρι σήμέρα να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες ωστόσο δεν  μπόρεσαν να συναντηθούν λόγω της υπερφορτωμένης ατζέντας τους.

Μια χαμένη συνάντηση που, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, μάλλον άφησε τον Βραζιλιάνο πρόεδρο «απογοητευμένο».

«Δεν απογοητεύτηκα», του απάντησε ο Λούλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πριν φύγει από την Ιαπωνία.

«Ήμουν προβληματισμένος, γιατί θα ήθελα να τον συναντήσω και να συζητήσουμε το θέμα», συνέχισε. “Αλλά ο κ. Ζελένσκι είναι εξαιρετικός άνθρωπος. Ξέρει τι κάνει”, πρόσθεσε ο Λούλα.

Ο Λούλα είπε ότι μια συνάντηση με τον Ζελένσκι υποτίθεται ότι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το απόγευμα, την τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της G7. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος έφτασε αργά και το φορτωμένο πρόγραμμά του τους εμπόδισε να προγραμματίσουν νέα συνάντηση, εξήγησε.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας είπε ότι δεν βλέπει κανένα νόημα να συναντηθεί με τον Ζελένσκι στο εγγύς μέλλον, εκτιμώντας ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμούν ειρήνη.

«Προς το παρόν και οι δύο είναι πεπεισμένοι ότι θα κερδίσουν τον πόλεμο», δικαιολόγησε.

Σε αντίθεση με πολλές δυτικές δυνάμεις, η Βραζιλία δεν επέβαλε ποτέ οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, ούτε συμφώνησε να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο, προσπαθώντας να τοποθετηθεί, όπως η Κίνα και η Ινδονησία, σε ρόλο μεσολαβητή.

Ο Λούλα πυροδότησε διαμάχη όταν είπε στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν να “ενθαρρύνουν τον πόλεμο” στην Ουκρανία και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει “να αρχίσει να μιλά για ειρήνη”.

Τα σχόλιά του επικρίθηκαν έντονα από την Ουάσιγκτον, η οποία κατηγόρησε τη Βραζιλία ότι «απηχεί τη ρωσική και την κινεζική προπαγάνδα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα γεγονότα».

 Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος