G7: Απειλεί το Ιράν με κυρώσεις αν εξοπλίσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους

Οι χώρες της G7 προειδοποίησαν σήμερα το Ιράν να μην παραδώσει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν «νέες, σημαντικές κυρώσεις» σε βάρος της Τεχεράνης.

«Εάν το Ιράν αρχίσει να παραδίδει βαλλιστικούς πυραύλους ή σχετική τεχνολογία στη Ρωσία, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε γρήγορα και συντονισμένα, ακόμη και με νέες, σημαντικές κυρώσεις» αναφέρουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία στην κοινή ανακοίνωσή τους.

«Ανησυχούμε πολύ από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν εξέταζε το ενδεχόμενο να μεταφέρει» τέτοια όπλα στη Ρωσία «αφού της παρέδωσε ήδη μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται στις αδιάκοπες επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Ουκρανία», συνεχίζει η ανακοίνωση των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν προς το παρόν να επιβεβαιώσουν ότι έχουν ήδη γίνει παραδόσεις βαλλιστικών πυραύλων, όμως ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, εκτίμησε ότι «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο». «Μια επιλογή που εξετάσαμε (στους κόλπους της G7) θα ήταν να διακοπούν οι πτήσεις του εθνικού αερομεταφορέα Iran Air προς την Ευρώπη, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Δεν έδωσε όμως άλλα συγκεκριμένα παραδείγματα.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί εδώ και πολλές εβδομάδες για την εντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν. Και αυτό ενώ «καθημερινά οι γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία καθίστανται πιο ευάλωτες» και η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια παραμένει μπλοκαρισμένη από το Κογκρέσο, υπενθύμισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Πηγές που μίλησαν τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters υποστήριξαν ότι η Τεχεράνη έχει ήδη εφοδιάσει τη Ρωσία με μεγάλο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων, όμως η ανακοίνωση της G7 δεν επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ιράν ακόμη «το εξετάζει».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται επίσης να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν επειδή εξοπλίζει τη Ρωσία, σύμφωνα πάντα με το Reuters.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος