Γ. Στόλτενμπεργκ: Αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Βουλγαρία

Η Βουλγαρία θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και εκτιμάται η συμβολή της στη συλλογική άμυνα και ασφάλεια στα είκοσι χρόνια από τότε που είναι μέλος της, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνάντηση με τον μεταβατικό Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ.

Τη Δευτέρα, οι δυο τους παρευρέθηκαν στην εαρινή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο NDK στη Σόφια.

Ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι πέρυσι η Βουλγαρία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες κατά σχεδόν 20% και διέθεσε το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες, αποδεικνύοντας ότι είναι αξιόπιστος εταίρος. Ενημέρωσε ότι στη συνάντηση με τον Dimitar Glavcev συζήτησε μαζί του τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, τους κινδύνους ασφαλείας και την Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας δεν σημαίνει ότι η συμμαχία εμπλέκεται στη σύγκρουση. Ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να στηρίξει την Ουκρανία και να αποτρέψει την κλιμάκωση του πολέμου ..το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει να έρθει σε σύγκρουση με τη Ρωσία, δεν στέλνει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά βοηθά μόνο την Ουκρανία να αμυνθεί και θα πρέπει να ενταθεί η παραγωγή όπλων και να ενισχυθεί ο ρόλος ασφαλείας του ΝΑΤΟ -όχι μόνο όσον αφορά την Ουκρανία.

Ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να είναι πιο συντονισμένη και  το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει πιο σημαντικό ρόλο στο συντονισμό αυτής της υποστήριξης.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος