Γ. Μπασιάς στην ΕΡΤ για ενεργειακό: Πιθανός ο συμβιβασμός στο επίπεδο των επιχορηγήσεων – Ρωσία και Τουρκία «κλείνουν το μάτι» στην Ευρώπη

Array

«Οι συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής, είναι συζητήσεις συμβιβασμών, διότι το πρόβλημα είναι ότι το περίφημο TTF, που είναι ο τίτλος μεταφοράς δικαιωμάτων, χρονολογείται τρεις δεκαετίες και παραπάνω και χρησίμευε μόνο για τους αγωγούς φυσικού αερίου», σχολίασε στην ΕΡΤ ο κ. Γιάννης Μπασιάς, ενεργειακός αναλυτής, τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

«Είναι πολύ δύσκολο να πείσεις την αγορά να μειώσει τις τιμές ή να τις κρατήσει χαμηλά, διότι η αλυσίδα κόστους είναι πάρα πολύ μεγάλη. Συνεπώς, νομίζω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός και θα είναι στο επίπεδο των επιχορηγήσεων», σημείωσε ο κ. Μπασιάς. Επιπροσθέτως, αναφορικά με το λεγόμενο «δυναμικό πλαφόν», θεωρεί ότι «το πλαφόν θα είναι μόνο στο τελευταίο τμήμα της αλυσίδας του κόστους, δηλαδή όταν φτάνει στους προμηθευτές και τους καταναλωτές, οπότε θα είναι θέμα που θα αντιμετωπίζεται περισσότερο με επιχορηγήσεις ή άλλα οικονομικά μέτρα. Ειδάλλως, θα μείνουμε από αέριο, γιατί θα πάει στην Ασία, γεγονός που αποτελεί μεγάλο ρίσκο».

Πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας;

«Οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες 100% και μπορούν να αντέξουν το πρώτο κύμα ψύχους, αλλά μετά θα πρέπει να ξαναγεμίσουν, κι αυτή είναι η πρόκληση. Από γεωπολιτικής πλευράς, η Τουρκία με τη Ρωσία “κλείνουν το μάτι” στην Ευρώπη η οποία αντιμετωπίζει διχασμό, λέγοντας ότι εμείς μπορούμε να σας προσφέρουμε ένα πλαφόν, το οποίο θα είναι πολύ χαμηλό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος