Γ.Γ. ΟΗΕ: Τα εμβόλια είναι ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

H πανδημία έφερε στο φως την ανάγκη για συλλογική δράση τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Έκανε λόγο για πρόκληση, η οποία όμως μπορεί να γίνει ευκαιρία για «έναν πιο πράσινο, πιο δίκαιο και πιο βιώσιμο κόσμο».

«Η συμβολή στην αποτελεσματικότερη παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ανησυχιών αποτελεί προτεραιότητα για τη δεύτερη θητεία μου» σημείωσε ο κ. Γκουτέρες υπογραμμίζοντας την σημασία της πρόληψης στην κλιματική αλλαγή, τις πανδημίες, τη φτώχεια και τις ανισότητες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι «η πανδημία της COVID-19 έφερε στην επιφάνεια ανεπαρκή συστήματα υγείας, τεράστια κενά στην κοινωνική προστασία και σημαντικές διαρθρωτικές ανισότητες εντός και μεταξύ των χωρών».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «ενώ ορισμένες χώρες αρχίζουν αργά να βλέπουν το φως στο τέλος της σήραγγας, ο ιός παραμένει μια απειλητική πραγματικότητα σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο – και ως εκ τούτου σε όλους μας».

Επισήμανε ότι «τα εμβόλια είναι ο μόνος τρόπος εξόδου από αυτήν την κρίση».

«Πρέπει να θεωρηθούν ως παγκόσμιο κοινό αγαθό, διαθέσιμο και προσιτό σε όλους.

Η ισότητα των εμβολίων δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη ηθική δοκιμασία της εποχής μας.

Είναι επίσης θέμα αποτελεσματικότητας. Καθώς ο ιός τείνει να μεταλλαχθεί, κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να εμβολιαστούν όλοι» σημείωσε.

Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο κόσμος δεν θα αντιμετωπίσει ξανά μια κρίση αυτού του μεγέθους χωρίς προετοιμασία.

«Υποστηρίζω επίσης την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του περασμένου μήνα να πραγματοποιήσει μια ειδική σύνοδο τον Νοέμβριο του 2021 για να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης ενός νέου διεθνούς μέσου για την ετοιμότητα και την αντίδραση σε πανδημίες» ανέφερε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε δεκαετίες ειρήνης και ευημερίας και χρησιμεύει ως έμπνευση για τον κόσμο» συμπληρώνοντας ότι «καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις , η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπερασπιστεί τις παγκόσμιες αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα και να βοηθήσει στην καθοδήγηση».

Στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου

Αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, η πορεία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού στη Γαλλία, καθώς και οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία (European Health Union).

«Χαίρομαι που θα έχω την ευκαιρία να δω από κοντά την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του COVID-19 στη Γαλλία. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες θα τύχουν πλήρους εμβολιασμού, ώστε να ενισχυθεί η προστασία όλων των συμπολιτών μας από τις απειλητικές μεταλλάξεις» σημείωσε η κ. Κυριακίδου πριν από την αναχώρησή της.

Προσέθεσε ότι «η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια αποτελεί την πλέον απτή απόδειξη της ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης στην πράξη. Θέλω να δω επί τόπου την επιτυχία αλλά και τις προκλήσεις του εμβολιαστικού προγράμματος για να διαπιστώσουμε με ποιο τρόπο η ΕΕ μπορεί να στηρίξει περαιτέρω την ενίσχυση των εθνικών προσπαθειών για την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών της ΕΕ.»

Παράλληλα, η Στέλλα Κυριακίδου θα επισκεφθεί Κέντρο εμβολιασμού στο Παρίσι.

Η επίσκεψη της Επιτρόπου της ΕΕ στη Γαλλία αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Επιτροπής και της δέσμευσης της κ. Κυριακίδου να στηρίξει την ανάπτυξη των εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού των κρατών μελών για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος