Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από την Ουκρανία να αποσυρθεί από την ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας, αλλά είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι θα μπορούσε να «παγώσει» το υπόλοιπο μέτωπο εφόσον ικανοποιηθούν οι βασικές του απαιτήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το Σάββατο.
Ο Πούτιν έκανε αυτό το αίτημα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τραμπ στην Αλάσκα την Παρασκευή, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη τέσσερις πηγές με άμεση γνώση των συνομιλιών.
Σε αντάλλαγμα για την περιοχή του Ντονέτσκ, ο Πούτιν δήλωσε ότι θα παγώσει το μέτωπο στις νότιες περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, όπου οι δυνάμεις του κατέχουν εκτεταμένα εδάφη, και ότι δεν θα ξεκινούσε νέες επιθέσεις για κατάληψη επιπλέον εδαφών, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 70% του Ντονέτσκ, αλλά οι δυτικότερες πόλεις της περιοχής συνεχίζουν να βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο και είναι κρίσιμες για την στρατιωτική της άμυνα κατά μήκος του ανατολικού μετώπου.
Άτομα που γνωρίζουν τις σκέψεις του Ζελένσκι δήλωσαν ότι δεν θα συμφωνήσει να παραδώσει την περιοχή του Ντονέτσκ, αλλά ότι είναι ανοιχτός σε συζητήσεις με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον, όπου αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα.
Επίσης, φέρεται ότι ο Ζελένσκι είναι ανοιχτός σε τριμερή συνάντηση με τον Τραμπ και τον Πούτιν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Πούτιν: «Χρήσιμη η επίσκεψη στην Αλάσκα»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε τηλεοπτική συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων στο Κρεμλίνο το Σάββατο ότι η επίσκεψή του στην Αλάσκα ήταν «επίκαιρη και εξαιρετικά χρήσιμη».
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης στους αξιωματούχους ότι η Ρωσία σέβεται τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την οποία, όπως είπε, επιδιώκει να τερματίσει ειρηνικά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πούτιν είχε προηγουμένως μιλήσει για την ανάγκη εξάλειψης των «βασικών αιτίων» της σύγκρουσης.
Αυτή η φράση ουσιαστικά σημαίνει ότι η Μόσχα δεν έχει καμία πρόθεση να χαλαρώσει τις κόκκινες γραμμές της.
Διαβάστε επίσης:
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος