Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή με την σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ να κλιμακώνεται επικίνδυνα. Με τριπλό μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες απάντησε τη νύχτα η Χεζμπολάχ στο Βόρειο Ισραήλ αλλά και πιο βαθιά, κοντά στη Χάιφα, προκαλώντας τον τραυματισμό αμάχων και την καταστροφή κτιρίων και οχημάτων. Πρόκειται για την «πρώτη απάντηση» εναντίον του Ισραήλ, επισημαίνει η Χεζμπολάχ.
Προετοιμασίες στο Ισραήλ
Στο Τελ Αβίβ δεκάδες δεκάδες χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες διαδήλωσαν για άλλο ένα σαββατόβραδο ζητώντας τον τερματισμό ου πολέμου και την επιστροφή των ομήρων.
Στο βόρειο μέτωπο διάχυτοι είναι οι φόβοι για γενικευμένη πλέον σύγκρουση. Ενδεικτικό είναι ότι πέρα από τους περιορισμούς που τέθηκαν από το Ισραήλ στις δημόσιες συγκεντρώσεις, κλείνουν σχολεία στο βόρειο Ισραήλ και δίνονται εντολές στα νοσοκομεία να μεταφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εγκαταστάσεις με πρόσθετη ασφάλεια.
🇱🇧l🇮🇱 Dashcam footage shows the moment of the Hezbullah rocket impact in the Haifa suburb of Kiryat Bialik this morning.
— Malcolm X (@malcolmx653459) September 22, 2024
Three Israeli settlers were injured. pic.twitter.com/2DzFePHYa5
Το Ισραήλ καλεί τους πολίτες στη βόρεια μεθόριο με το νότιο Λίβανο να περιορίσουν τις συγκεντρώσεις και από τα νοσοκομεία να μεταφέρουν τις λειτουργίες τους σε εγκαταστάσεις με πρόσθετη ασφάλεια.
Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού τόνισε ότι «οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να συνεχιστούν σε μέρη, όπου υπάρχουν τα κατάλληλα καταφύγια εντός του απαιτούμενου χρόνου».
Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις σε κλειστά κτίρια θα περιοριστούν το πολύ στα 300 άτομα και οι εξωτερικές συγκεντρώσεις
θα περιοριστούν στα 30 άτομα.
Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ προς το βόρειο Ισραήλ
To υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε τρεις νεκρούς σε ξεχωριστά ισραηλινά πλήγματα στο νότιο τμήμα της χώρας, με το Ισραήλ να επιβεβαιώνει πως στοχοθέτησε θέσεις της Χεζμπολάχ.
Σε τρία διαφορετικά δελτία Τύπου, το υπουργείο ανέφερε πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρία χωριά στον νότιο Λίβανο, αποδίδοντας κάθε θάνατο σε ένα «πλήγμα του ισραηλινού εχθρού».
Η ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως δύο μαχητές της σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια περιοχή.
Η φιλοϊρανική οργάνωση είπε πως εκτόξευσε «ντρόουν με εκρηκτικά» προς δύο θέσεις, όπου βρίσκονταν στρατεύματα στο βόρειο Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας πως ενήργησε «ως απάντηση» στις ισραηλινές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως μια ομοβροντία 150 ρουκετών, πυραύλων κρουζ και ντρόουν ερρίφθη με κατεύθυνση το έδαφός του τη νύχτα έως τα ξημερώματα, με την πλειοψηφία εξ αυτών να προέρχεται από τον Λίβανο και να στοχεύει το βόρειο Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ τονίζει ότι πρόκειται για μια πρώτη απάντηση στο μεγάλο πλήγμα εναντίον της, ενώ συναγερμός για πυραυλικές επιθέσεις ήχησε σε περιοχές όπως η Ναζαρέτ στο βόρειο Ισραήλ και η Κίριατ Μπιάλικ, προάστιο στη Χάιφα, που είναι η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ.
This scene out of Haifa speaks volumes of how dangerous #Hezabolla missiles are. pic.twitter.com/0VkMWGOxuQ
— Pacific Geopolitics (@PacGeopolitics) September 22, 2024
Νωρίτερα σήμερα, η Χεζμπολάχ ανέφερε πως έριξε δεκάδες ρουκέτες εναντίον εγκαταστάσεων παραγωγής του στρατού και μιας αεροπορικής βάσης κοντά στην ισραηλινή πόλη Χάιφα.
Η Χαμάς σε ανακοίνωσή της εγκωμιάζει την φιλο- ιρανική οργάνωση για τα «αντίποινα» στο Ισραήλ.
Στη Δυτική Όχθη το Ισραήλ κλείνει τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα στη Ραμάλα, για 45 μέρες αρχικά. Τον περασμένο Μάιο είχε σφραγίσει και τα γραφεία του στην Ιερουσαλήμ. Εχει κατηγορήσει πολλές φορές στο παρελθόν το ειδησεογραφικό δίκτυο με έδρα στο Κατάρ για διασυνδέσεις με τη Χαμάς. Το Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει νομικά ενώ καθιστά το Ισραήλ υπεύθυνο για την ασφάλει των δημοσιογράφων του.
Επίσης ανησυχητική για γενικότερη ανάφλεξη είναι η επίθεση στο Ισραήλ με πυραύλους και drones που ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε η ισλαμική αντίσταση στο Ιράκ, που αποτελείται από ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις και μιλούν αυτή τη στιγμή για μια νέα φάση της σύγκρουσης. Λένε χαρακτηριστικά ότι κλιμάκωση στο Λίβανο σημαίνει κλιμάκωση και από το Ιράκ.
Με όλα αυτά σε εξέλιξη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα στο Λίβανο, προειδοποιεί σε δραματικούς τόνους, κάνει λόγο για επικείμενη καταστροφή στη Μέση Ανατολή και τονίζει ότι η στρατιωτική λύση δεν είναι λύση.
Επιμέλεια: Άγις Μενούτης, Ρένα Δημητρίου
Σχετικές ειδήσεις
Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου
Οδηγίες για τη λειτουργία τους σε εμπόλεμη κατάσταση έλαβαν τα νοσοκομεία στο βόρειο Ισραήλ
Ισραήλ: Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Χεζμπολάχ στη διάρκεια της νύχτας
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος