Φλόριντα: Δύο εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα – Ο Γενικός Πρόξενος στην Τάμπα μιλά για το πέρασμα του κυκλώνα Ίαν (video)

Array

«Η πολιτεία της Φλόριντα δοκιμάζεται εδώ και αρκετές ώρες από τον κυκλώνα «Ιαν» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Λουκάς Τσώκος, γενικός πρόξενος στην Τάμπα, πόλη με έντονο το ελληνικό στοιχείο. Μιλώντας από την πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ, που βρίσκεται στο επίκεντρο του τυφώνα, ο Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής παροικίας.

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» για τον κυκλώνα που έχει προκαλέσει στο πέρασμά του μεγάλες καταστροφές επεσήμανε ότι ο «Ίαν», όπως ονομάζεται, είναι κατηγορίας 4, πολύ κοντά στο να θεωρηθεί κατηγορίας 5, με τις ταχύτητες να ξεπερνούν τα 245 χλμ./ώρα.

«Υπήρχε πάρα πολύ ισχυρή βροχόπτωση. Αυτό που επιτείνει το πρόβλημα είναι ότι ο συγκεκριμένος τυφώνας κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, 8 με 10 μίλια την ώρα, γεγονός που σημαίνει ότι όλη η βροχή που πέφτει παραμένει εκεί» δήλωσε ο Έλληνας Πρόξενος για τον μεγάλο όγκο του ύδατος που έχει πλημμυρήσει τους δρόμους και τα σπίτια.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν και ανθρώπινες απώλειες πέραν των υλικών απάντησε ότι μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες Ελλάδας είχαν εντοπιστεί αρκετοί τραυματίες ενώ υπάρχουν και αρκετοί αγνοούμενοι.

Φλόριντα: Δύο εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα – Ο Γενικός Πρόξενος στην Τάμπα μιλά για το πέρασμα του κυκλώνα Ίαν (video)
(AP Photo/Wilfredo Lee)

«Είναι ένα φαινόμενο σε πλήρη εξέλιξη. Απομακρύνεται από τη δυτική ακτή. Πηγαίνει και στο κέντρο της πολιτείας, θα περάσει πάνω από την ευρύτερη περιοχή του Ορλάντο, θα καταλήξει στην ανατολική ακτή, στην ατλαντική ακτή της Φλόριντα, πάνω από το Κανάβεραλ και μετά θα κατευθυνθεί βορειότερα» ανέφερε για τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Όπως είπε, από την ένταση του τυφώνα έχουν μείνει 2 εκατ. νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, το οποίο αντιστοιχεί σε 4,5 εκατ. ανθρώπους, κυρίως στην περιοχή της δυτικής Φλόριντα, όπου βρίσκεται περίπου το 10% του συνολικού πληθυσμού της πολιτείας.

«Υπολογίζεται ότι ένα μεγάλο κομμάτι θα αποκατασταθεί μέχρι αύριο, αλλά όταν το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο μπορεί να πάρει και μέρες για κάποιες περιοχές» πρόσθεσε ο κ. Τσώκος.

Μιλώντας για την ελληνική κοινότητα που είναι μεγάλη στην περιοχή τόνισε ότι είναι σε επαφή με όλες τις εκκλησίες, τις ενορίες και τους συλλόγους ενώ δεν έχει αναφερθεί κάτι ούτε στην Επισκοπή Ατλάντας.

«Γνωρίζουμε κάτι και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Από αύριο, όταν τα πράγματα γίνουν πιο σαφή, θα έχουμε και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα», πρόσθεσε ο γενικός πρόξενος στην Τάμπα που είναι η έδρα της κομητείας Χίλσμπορο, στη δυτική ακτή της Φλόριντα.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος